Σε λίγες ημέρες (σ.σ. στις 29 Ιουνίου) συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα -για ακριβολογούμε από τη βραδιά- που ξεκίνησε να γράφεται ο επίλογος της «17Ν». Για σχεδόν τρεις δεκαετίες η τρομοκρατική οργάνωση – φάντασμα ήταν ένα άλυτο μυστήριο τόσο για την Ελληνική Αστυνομία όσο και για τις ξένες διωκτικές Αρχές που είχαν εμπλακεί στο… κυνήγι της. Ακόμη και σήμερα, όμως, σχεδόν 50 χρόνια από το πρώτο «χτύπημα» της, ουκ ολίγα είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις…

Όσοι παρακολούθησαν από κοντά τη δίκη της «17Ν» αποκλείεται να έχουν ξεχάσει την απάντηση του Δημήτρη Κουφοντίνα στο ερώτημα της έδρας για το που βρίσκεται το 45άρι πιστόλι – σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης. «Του Ραμαντάνη, τ’ άρματα, δεν πρέπει να πουλιούνται. Μόνο στα δικαστήρια τούς πρέπει να κρεμιούνται. Να τα τηράν οι δικαστές να βγάζουν αποφάσεις», απάντησε ο επονομαζόμενος «Λουκάς» ανακαλώντας ένα παλιό κλέφτικο τραγούδι.

Δημήτρης Κουφοντίνας δίκη 17Ν
Στιγμιότυπο από τη δίκη της 17Ν

Αρκετά χρόνια αργότερα, στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», θα γράψει ότι τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού, κατέστρεψε και έκρυψε όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούσε.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι πιθανότατα ο μόνος που γνωρίζει το σημείο που είναι κρυμμένο το θρυλικό 45άρι, η σφραγίδα της «17Ν» και η πρώτη γραφομηχανή στην οποία συντάσσονταν οι προκηρύξεις και είχε ως χαρακτηριστικό ότι κόβονταν το γράμμα «Ρ». Αν και εκείνο το καλοκαίρι του 2002 αστυνομικοί και μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν τον «Λουκά» σε κάθε πιθανό και… απίθανο σημείο, αυτός φαίνεται πως κατάφερε να «εξαφανίσει» τα σύμβολα της τρομοκρατικής οργάνωσης που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

17Ν
Σημαία της 17Ν και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν σε γιάφκα

Θεωρίες συνωμοσίας ή …

Οι συλλήψεις που ακολούθησαν την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, λίγα μέτρα μακριά από εκδοτήρια εισιτηρίων ναυτιλιακής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, άφησαν την κοινή γνώμη με το… στόμα ανοιχτό. Για χρόνια ολόκληρα, ίσως και σχεδόν δύο δεκαετίες η ελληνική κοινωνία ζούσε τον μύθο ότι πίσω από τη «17Ν» κρύβονταν αγωνιστές – σύμβολα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, επιχειρηματίες, ακόμη και πολιτικά πρόσωπα.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν… ικανοποίησαν όσους περίμεναν να ακούσουν κάτι διαφορετικό, καθώς ούτε τα αδέρφια Ξηρού ήταν αυτό που περίμενα, ούτε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ούτε καν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Η αλήθεια είναι πως οι θεωρίες συνωμοσίας φούντωσαν ξανά μετά την έκδοση του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», καθώς ο «Λουκάς» της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε αρκετά κεφάλαια του βιβλίου, αναφέρεται σε πρόσωπα που μέχρι και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόσωπα που φέρονταν –σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα- να έχουν κομβικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της οργάνωσης σε επίπεδο ιδεολογικής καθοδήγησης και ενδεχομένως οικονομικής στήριξης. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται να δώσει στοιχεία και οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν καταλήξει πουθενά… Παλιοί αξιωματικοί, πάντως, της Αντιτρομοκρατικής ακόμη και σήμερα εμφανίζονται βέβαιοι ότι στην «17Ν» υπήρχαν ασύλληπτα μέλη, ενδεχομένως κάποια εκ των οποίων να έχουν αποβιώσει σήμερα.

Τη συγκεκριμένη άποψη ενισχύει και το γεγονός ότι από τις γιάφκες της τρομοκρατικής οργάνωσης υπάρχουν πάρα πολλά αταυτοποίητα δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό (DNA) από δύο γυναίκες. Τέλος, ποτέ δεν μάθαμε, εάν υπήρχε «επαναστατικό ταμείο» από τις… απαλλοτριώσεις που έκανε η «17Ν» για να χρηματοδοτεί τη δράση της…

Πηγή: newsbeast.gr