Η λήψη φωτογραφιών μητέρων που θηλάζουν δημόσια χωρίς τη συγκατάθεσή τους θα θεωρείται και επίσημα αδίκημα στην Αγγλία και την Ουαλία. Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας χαιρέτησαν την απόφαση, αποκαλώντας την «νίκη για τις θηλάζουσες μητέρες».

Ο νόμος θα αποτελέσει μέρος του νομοσχεδίου για την αστυνομία, το έγκλημα, τις ποινές και τα δικαστήρια που θα περάσει από τη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ επιβεβαίωσε επίσης μια άλλη τροπολογία στο νομοσχέδιο για να δοθεί στα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης περισσότερος χρόνος ώστε να αναφέρουν τα εγκλήματα στην αστυνομία και να «καλύψουν τα κενά» του νόμου τα οποία εκμεταλλεύονται οι παραβάτες προκειμένου να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη.

Επιβεβαίωσε ότι το χρονικό όριο των έξι μηνών σε περιπτώσεις κοινών επιθέσεων που περιλαμβάνουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση θα παραταθεί, αφού το BBC αποκάλυψε ότι σχεδόν 13.000 τέτοιες υποθέσεις στην Αγγλία και την Ουαλία είχαν αποσυρθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η σχεδιάστρια Τζούλια Κούπερ από το Μάντσεστερ ξεκίνησε την εκστρατεία για να καταστήσει παράνομη τη λήψη φωτογραφιών μητέρων που θηλάζουν μετά τη δική της εμπειρία σε ένα τοπικό πάρκο τον περασμένο Απρίλιο.

«Κάθισα να θηλάσω την κόρη μου και παρατήρησα έναν άντρα σε άλλο παγκάκι να μας κοιτάζει», είπε στο BBC.

«Κοίταξα πίσω για να του πω ότι είχα εντοπίσει το βλέμμα του, αλλά απτόητος έβγαλε την ψηφιακή του φωτογραφική μηχανή, προσάρτησε έναν φακό ζουμ και άρχισε να μας φωτογραφίζει».

Η κυρία Κούπερ είπε ότι ήταν «εντελώς σοκαρισμένη και συντετριμμένη» από το περιστατικό, αλλά τα προβλήματά της συνεχίστηκαν αφού η αστυνομία του Μάντσεστερ της είπε ότι δεν είχε διαπραχθεί κανένα έγκλημα και ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

«Απλώς ένιωσα ότι ήταν τόσο λάθος που μας είχαν παραβιάσει με αυτόν τον τρόπο και η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βοηθήσει», πρόσθεσε.

Επικοινώνησε στην συνέχεια με τον τοπικό βουλευτή των Εργατικών Τζεφ Σμιθ και τη συνάδελφό του Στέλλα Κρέισι, η οποία είχε τη δική της εμπειρία να φωτογραφίζεται από μια έφηβη σε τρένο όταν τάιζε το παιδί της – λέγοντας στο BBC ότι ήταν μια «φρικτή εμπειρία».

Οι δυο τους υπέβαλαν μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αστυνομία, το έγκλημα, τις ποινές και τα δικαστήρια τον Ιούνιο, ζητώντας αλλαγή του νόμου.

Ωστόσο, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Βικτόρια Άτκινς χαρακτήρισε τη λήψη τέτοιων φωτογραφιών «απαράδεκτη, ανατριχιαστική και αηδιαστική συμπεριφορά», είπε ότι η κυβέρνηση περίμενε μια αναθεώρηση από τη Νομική Επιτροπή σχετικά με τον καλύτερο τρόπο δράσης.

Τώρα έχει υπάρξει μια αλλαγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα συνιστά νέο αδίκημα «η καταγραφή εικόνων ή με άλλο τρόπο παρατήρηση του θηλασμού χωρίς συγκατάθεση» και για να κριθεί ένοχος ο δράστης «πρέπει να ενεργεί με σκοπό την απόκτηση σεξουαλικής ικανοποίησης ή εξευτελισμού».

Πηγή: newsbeast.gr