Ισχυρή ψηφιακή θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρέχει το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρησιακής Ασφάλειας του ΑΔΜΗΕ (Security Operations Center – SOC), που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με επιτυχία τη λειτουργία του, ανακοίνωσε ο Διαχειριστής.

«Η νέα, νευραλγικής σημασίας ψηφιακή υποδομή που σχεδίασε και υλοποίησε ο Διαχειριστής, ενισχύει περαιτέρω την ανθεκτικότητα και την κυβερνοάμυνα του ηλεκτρικού Συστήματος, καθώς έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, να εντοπίζει και να διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και τα πιο σύνθετα περιστατικά κυβερνοαπειλών. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως η Μηχανική Εκμάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη, μία ειδική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων ασφαλείας επεξεργάζεται προηγμένα αναλυτικά στοιχεία τυχόν ψηφιακών παραβιάσεων, επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων από τους αναλυτές του Κέντρου», αναφέρει.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα κυβερνοασφάλειας, που περιορίζονται στην απλή συλλογή και ανάλυση συμβάντων, η πλατφόρμα του ΑΔΜΗΕ έχει σχεδιαστεί με μία ολιστική προσέγγιση που επιτρέπει στον Οργανισμό να συλλέγει και να συσχετίζει δεδομένα ασφαλείας από το σύνολο της υποδομής του (χρήστες, τερματικές συσκευές, υπηρεσίες νέφους, δίκτυα, συστήματα βιομηχανικού ελέγχου), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το λειτουργικό μοντέλο του Κέντρου Επιχειρησιακής Ασφάλειας του ΑΔΜΗΕ βασίζεται στην «αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης», που εξασφαλίζει μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αποτροπή ενδεχόμενων παραβιάσεων ασφαλείας σε όλες τις υποδομές, ενώ το Κέντρο θα τροφοδοτείται επίσης με δεδομένα από διεθνείς πηγές ευφυούς ανάλυσης απειλών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη λειτουργία του νέου Κέντρου Επιχειρησιακής Ασφάλειας, ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την ψηφιακή θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς, στο πλαίσιο της Ενιαίας Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας που εφαρμόζουμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένη την έξαρση των κυβερνοεπιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, η νέα πλατφόρμα του Διαχειριστή θέτει στην υπηρεσία των ηλεκτρικών υποδομών του Συστήματος τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που καθιστούν δυνατή την αποτροπή ακόμη και των πιο σύνθετων παραβιάσεων ψηφιακής ασφάλειας».

Πηγή: newsbeast.gr