Πραγματοποιήθηκε χθες, 6 Δεκεμβρίου 2020, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, αεροναυτική άσκηση (PASSEX) με την ευκαιρία της παρουσίας ναυτικών δυνάμεων από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση η οποία συντονίστηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (Quadripartite Initiative – QUAD) και αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συνεργαζόμενων κρατών.

Τα τέσσερα κράτη έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν την ελευθερία στη ναυσιπλοΐα σε διεθνή ύδατα και να επιβλέψουν κάθε παρέκκλιση από τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, τα πλωτά και πτητικά μέσα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση ήταν η Γαλλική Φρεγάτα FS ACONIT με το οργανικό της Ελικόπτερο τύπου PANTHER, το Ιταλικό Αεροπλανοφόρο ITS GARIBALDI, η Ελληνική Φρεγάτα ΥΔΡΑ και εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και ένα Ελικόπτερο AW-139.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Πηγή: newsbeast.gr