Η Εύα Καϊλή είναι προσωρινά κρατούμενη λόγω της εμπλοκής στη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού πολιτικών από το Κατάρ και η πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Βέλγιο, όπου είναι ένα κάστρο του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με τους brusselstimes.com, η συγκεκριμένη φυλακή ονομάζεται Saint-Gilles και είναι ένα τεράστιο νεομεσαιωνικό συγκρότημα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Joseph Jonas Dumont και χτίστηκε μεταξύ 1878 – 1884 από τον αρχιτέκτονα François Derre. Μάλιστα, έχει χτιστεί με βάση τις διατριβές Αγγλοσάξωνων εγκληματολόγων και αναπτύχθηκαν από τον Édouard Ducpétiaux, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα σχέδια πολλών βελγικών φυλακών.

Έτσι, τέθηκε σε λειτουργία το 1884 για να αντικαταστήσει τη φυλακή Petits-Carmes στο κέντρο των Βρυξελλών, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου στην επίσημη ιστοσελίδα justice.belgium.be. Κατά τον Μεσοπόλεμο, εκεί έμεναν μόνο κατάδικοι, ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η φυλακή πέρασε υπό τον έλεγχο των Ναζί.

Επίσης, το διάστημα 1945 – 1950, ο ημερήσιος πληθυσμός της φυλακής που έχει χωρητικότητα 502 ατόμων, ανήλθε σε 2.100, λόγω μαζικών καταδίκων για συνεργάτες των τότε Γερμανών κατακτητών.

Η ιδιαιτερότητα της φυλακής

Το σωφρονιστικό ίδρυμα στο οποίο βρίσκεται η Εύα Καϊλή, έχει βρεθεί και ο Χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός, ενώ έχει χωρητικότητα 502 κρατουμένων και περιβάλλεται από έναν εξωτερικό τοίχο με ύψος 6 μέτρα και μήκος 960 μέτρα. Η μνημειακή πρόσοψη της φυλακής, με τους δύο πύργους και την οξυκόρυφη είσοδο, έχει χαρακτήρα μεσαιωνικού οχυρού. Αποτελείται από έξι φτερά, τοποθετημένα σε ένα αστέρι γύρω από το κέντρο, ενώ διαθέτει υπόγειο πέρασμα, όπου τη συνδέει με τη φυλακή Forest που χτίστηκε το 1910.

Μάλιστα, διαθέτει μια ιδιαιτερότητα, αφού οι ορισμένοι κατάδικοι ή προσωρινοί κατάδικοι στη συγκεκριμένη φυλακή συμμετέχουν στο έργο «Primaries».

Με αυτό το έργο, η φυλακή επιθυμεί να επιτρέψει στους κρατούμενους να περάσουν την περίοδο κράτησής τους με τον πιο εποικοδομητικό δυνατό τρόπο και έτσι να περιορίσουν τις ζημιές που συνδέονται με την κράτηση.

Μαθαίνουν λοιπόν να εργάζονται με γνώμονα το μέλλον και εξοικειώνονται με την ανάληψη ευθυνών. Εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητες (αθλητισμός, διδασκαλία, κοινές δραστηριότητες κ.λπ.), οι κρατούμενοι μπορούν κάθε δύο μέρες να περνούν το βράδυ μαζί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Μερικές φορές έχουν επίσης μια επιπλέον βόλτα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πόρτες των κελιών τους είναι ανοιχτές και μπορούν να τρώνε γεύματα μαζί.

Δείτε βίντεο με πλάνα μέσα από τη φυλακή

Πηγή: newsbeast.gr