Η Πρωτομαγιά είναι από μόνη της ιστορική μέρα αλλά πλέον προστέθηκε άλλος ένας λόγος. Από χθες, τα μέτρα κατά της πανδημίας αποτελούν παρελθόν και η νέα κανονικότητα είναι γεγονός. Έτσι, μέχρι τις 31 Αυγούστου, αν όλα πάνε καλά, δεν θα υπάρχουν οι περιορισμοί που έκαναν δύσκολη την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η αγωνία όλων είναι να μην περάσουμε από την μια φάση στην άλλη με απότομο τρόπο, αφού η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Ήδη, κυβέρνηση και ειδικοί ακολουθώντας τις συστάσεις των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, προετοιμάζονται για το φθινόπωρο, καθώς κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν ανασταλεί θα επανέλθουν. Ανάμεσά τους, τα πιστοποιητικά, οι εμβολιασμοί, τα πρόστιμα και βεβαίως οι περιορισμοί προς τους ανεμβολίαστους.

Ποια μέτρα καταργήθηκαν από την 1η Μαΐου

-Καταργείται η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης ( Covid pass) από 01.05.22 έως 31.08.22, για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς.

-Αναστέλλεται η ανάγκη χρήσης ή επίδειξης του πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

-Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

Εστίαση πιστοποιητικό

-Παραμένει το 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο έως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

-Παραμένουν οι μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου). Στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους, αλλά όπου υπάρχει συνωστισμός, καλό θα ήταν οι πολίτες που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να τη χρησιμοποιούν.

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία

Η Τρίτη 3 Μαΐου θα φέρει μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Το μόνο που μένει επί της ουσίας ως περιορισμός είναι οι μάσκες, αλλά έτσι κι αλλιώς η σχολική χρονιά μετράει αντίστροφα για την λήξη της.

Έτσι, στα σχολεία:

-Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού.

-Τέλος τα self test από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού

-Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Μαθητές σε σχολείο

Τι ισχύει σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου

Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. διενεργούν 2 self test (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου

Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς: Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0. Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Μόνο οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

(Αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.)

Τι θα ισχύει σε Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Κολλέγια

-Οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 rapid test την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη.

-Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο.

Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, λόγω της άρσης των υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων τους.

Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των ανωτέρω εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους.

-Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες.

-Διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Τα δύο τριήμερα crash test για τον τουρισμό

Οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς αποτέλεσαν ένα κρίσιμο crash test για τον τουρισμό, δεδομένου ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια περιορισμών η έξοδος των εκδρομέων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Αυτό που φάνηκε τουλάχιστον από τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία είναι ότι δεν έγινε τουλάχιστον ακόμα αυτό που φοβόντουσαν οι ειδικοί, παρά τις εικόνες που είδαμε π.χ. στην Κέρκυρα το Μεγάλο Σάββατο με τον ορισμό του συνωστισμού αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων, όπου έγιναν ξέφρενα γλέντια χωρίς κανένα μέτρο. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς για να αποτιμηθεί πως θα «πληρωθεί» σε κρούσματα η χαλάρωση.

Ο τουρισμός, τόσο ο εξωτερικός όσο και ο εσωτερικός είναι το μεγάλο χαρτί στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας και όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο το φετινό καλοκαίρι που όπως όλα δείχνουν θα είναι ένα από τα καλύτερα ακόμα και προ πανδημίας σε αφίξεις τουριστών.

Πηγή: newsbeast.gr