Αναβρασμό έχει φέρει στη Γερμανία η ραγδαία αύξηση που παρατηρείται καθημερινά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Όσο αυξάνονται οι ασθενείς τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες για να στελεχωθούν ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία της χώρας. Έτσι ζητούνται νοσηλευτές με το ενδιαφέρον να στρέφετε στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Αρσένης από την Euromedicals και η Κατερίνα Κούττικα που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Γερμανία μιλούν στην Deutsche Welle.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να φθάσει μέχρι 19.000 ημερησίως ενώ ανησυχίες εξέφρασε και για τον αριθμό των ΜΕΘ. Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης για την Εντατική και Επείγουσα Ιατρική που δημοσιεύθηκαν στις 27 Οκτωβρίου, στη Γερμανία 21.717 κλίνες ΜΕΘ ήταν κατειλημμένες, ενώ 7.682 παρέμεναν ελεύθερες.

Θέλοντας να μάθει περισσότερα για την κατάσταση των γερμανικών νοσοκομείων από πλευράς προσωπικού, η DW απευθύνθηκε σε κάποιον που τα γνωρίζει καλά.

Ο Δημήτρης Αρσένης είναι επικεφαλής της εταιρείας Euromedicals, η οποία συνεργάζεται με νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία αλλά και κέντρα αιμοκάθαρσης και διαγνωστικά κέντρα σε Γερμανία και Ελβετία. Η εταιρεία μεσολαβεί για την εξεύρεση νοσηλευτικού προσωπικού από Ελλάδα.

Στην ερώτηση της Deutsche Welle για το πώς είναι κατάσταση των γερμανικών νοσοκομείων όσον αφορά το προσωπικό, απαντά: «Τα γερμανικά νοσοκομεία στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό καταγράφουν σημαντικές ζημίες. Έχουν μεταθέσει άλλες επεμβάσεις ώστε να έχουν ελεύθερα κρεβάτια για τον κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία όμως βγάζουν τα χρήματά τους από τις επεμβάσεις και όχι από άδεια κρεβάτια. Παίρνουν βέβαια μια επιδότηση από το κράτος για κάθε άδειο κρεβάτι, αλλά αυτό δεν καλύπτει τα έξοδά τους».

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η μεγαλύτερη δαπάνη των νοσοκομείων αφορά το προσωπικό. Αυτή την περίοδο όμως λόγω κορονοϊού, όχι μόνο δεν μπορούν να περικόψουν θέσεις, αλλά είναι πρόθυμα να προχωρήσουν σε προσλήψεις, δεδομένου ότι οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό στη Γερμανία είναι τεράστιες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Αρσένης, υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις και εντός Γερμανίας, ενώ προγράμματα με Φιλιππίνες ή Μεξικό που έτρεχαν για εισαγωγή νοσηλευτικού προσωπικού έχουν παγώσει.

Πολλά τα πλεονεκτήματα για νοσηλευτές από Ελλάδα

Το ενδιαφέρον των γερμανικών νοσοκομείων για νοσηλευτές από Ελλάδα παραμένει αμείωτο. «Είναι μια χώρα ευρωπαϊκή, πολύ κοντά στη Γερμανία και με πολλά κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά» υπογραμμίζει ο κ. Αρσένης και «για αυτούς τους λόγους είναι ελκυστική».

Την περίοδο αυτή πάντως έχουν ανοίξει και πολλές θέσεις εργασίας στον υγειονομικό τομέα στην Ελλάδα, ωστόσο εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών και όχι μόνο, πολλοί νοσηλευτές θέλουν να μεταναστεύσουν ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Κατερίνα Κούττικα από την Άρτα.

Είναι εκπαιδευτικός, 32 ετών. Σπούδασε φιλολογία, έχει κάνει μεταπτυχιακό στη σχολική ψυχολογία και σε ένα μήνα ολοκληρώνει τις σπουδές της στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής στα Γιάννενα. Μια υποτροφία που πήρε πριν από ενάμιση χρόνο για τη Γερμανία, την έκανε να σκεφθεί το ενδεχόμενο και της επαγγελματικής αποκατάστασης στη χώρα. Μέσα από συναδέλφους της νοσηλευτές που είχαν ήδη την εμπειρία της Γερμανίας, πείσθηκε ακόμη περισσότερο πως η απόφασή της είναι σωστή.

«Για να πω την αλήθεια δεν ήταν όλα θετικά από αυτά που μου μετέφεραν από τη ζωή στη Γερμανία. Ωστόσο όλοι μου μίλησαν για την ασφάλεια.

Την ασφάλεια την οικονομική και την επαγγελματική.. Δηλαδή μπορεί να είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι τους λείπει η οικογένειά τους, ο ήλιος, η θάλασσα αλλά δεν άλλαζαν την οικονομική και επαγγελματική ασφάλεια. Ήταν ένα κοινός παρονομαστής» επισημαίνει.

Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα διώχνει τους νέους

Η Κατερίνα Κούττικα έχει περάσει πολλές «επαγγελματικές καταιγίδες» όπως η ίδια λέει στην Ελλάδα. Το μέλλον της ως εκπαιδευτικός ήταν και είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Το επάγγελμα δεν της προφέρει την ασφάλεια που αναζητεί για να κάνει οικογένεια, όπως είναι το όνειρό της. Δεν ξέρει εάν, πότε και πού θα διορισθεί ως εκπαιδευτικός. Παράλληλα όμως και ως νοσηλεύτρια οι προοπτικές δεν θα ήταν καλύτερες, όπως λέει. Λίγα τα χρήματα και πολλά τα πάγια έξοδα. Τώρα σκοπεύει μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές της, στις αρχές του νέου έτους, να μετακομίσει στο Κρέφελντ. Επέλεξε την πόλη γιατί είναι κοντά τα σύνορα με άλλες χώρες και θέλει να ταξιδέψει και να γνωρίσει καινούργια μέρη.

Στην ερώτηση εάν την φοβίζει μια τέτοια αλλαγή εν μέσω πανδημίας, δεδομένου ότι δεν συνίστανται τα ταξίδια και οι μετακινήσεις, απαντά: «Όχι δεν φοβάμαι. Ούτως ή άλλως πρέπει να εργασθώ, είτε στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία. Η ζωή προχωράει. Και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει».

Η Κατερίνα Κούττικα έχει επίπεδο Β1 στα γερμανικά. Όχι πολύ καλό όπως η ίδια λέει, όμως το περιβάλλον στο νοσοκομείο όπως έχει μάθει είναι υποστηρικτικό. Για σπίτι έχει ήδη ψάξει μέσω ιστοσελίδων και έχει βρει κάποιες προσφορές. Ούτως ή άλλως όμως το νοσοκομείο αναλαμβάνει το ενοίκιο για τους πρώτους τρεις μήνες.

Πολλά νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού είναι πρόθυμα να πληρώσουν και για την εκμάθηση της γλώσσας, την πληρωμή του ενοικίου για το πρώτο διάστημα και την καταβολή ενός μικρού επιδόματος, όπως δηλώνει o Δημήτρης Αρσένης. Έτσι οι νοσηλευτές δεν έχουν καμία απολύτως επιβάρυνση. Και δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον της Γερμανίας τεράστιο να προσελκύσουν νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και των Ελλήνων νοσηλευτών να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr