«Κάθε επαφή που δεν πραγματοποιείται, είναι κάτι θετικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και δεν πρέπει να γίνεται απολύτως καμία ιδιωτική γιορτή», δήλωσε απόψε η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη οι επαφές των πολιτών να περιοριστούν στο «ελάχιστο δυνατό», προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κύματος κορονοϊού. Η Καγκελάριος δεν κατόρθωσε ωστόσο να πείσει τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την ανάγκη άμεσης λήψης νέων μέτρων.

Μετά την ολοκλήρωση της – όπως φαίνεται επεισοδιακής – τηλεδιάσκεψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων που διήρκεσε έξι ώρες, η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις εμπόδισαν την λήψη αυστηρότερων μέτρων, καθώς οι περισσότεροι, όπως είπε, ήταν αντίθετοι στην εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών έως το τέλος του μήνα. Η ίδια, επισήμανε, ήταν «ελαφρώς διαφορετικής άποψης». Η επόμενη τηλεδιάσκεψη προγραμματίστηκε για τις 25 Νοεμβρίου και τότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί ενόψει και του Δεκεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει μεν επιβραδυνθεί σε σχέση με το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και ελήφθησαν οι αποφάσεις για το «μερικό lockdown» που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά όχι αρκετά ώστε να δικαιολογείται οποιαδήποτε χαλάρωση. Επιπλέον, είναι ακόμη πολύ μακριά το όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας, το οποίο, όπως εξήγησε η κ. Μέρκελ, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο, καθώς αποτελεί και το σημείο μέχρι το οποίο μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων. «Επομένως, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις επαφές τους», πρόσθεσε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη κάθε οικογένεια να έχει επαφή μόνο με μία ακόμη οικογένεια – πάντα την ίδια.

Η Καγκελάριος ανακοίνωσε ακόμη ότι στο εξής τα άτομα άνω των 65 ετών και όσοι ανήκουν σε κάποιες ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να προμηθευτούν 15 μάσκες τύπου FFP2 έναντι χαμηλού ποσού, με το κράτος να καλύπτει το υπόλοιπο κόστος.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδίαζε, χωρίς να έχει προηγουμένως διαβουλευθεί με τα κρατίδια, να εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα, τόσο σχετικά με τον περιορισμό των επαφών όσο και σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σχολείων, ενώ επεδίωκε να επιτραπεί σε όποιον εργαζόμενο εμφανίσει συμπτώματα κρυολογήματος, να παραμείνει στο σπίτι του για 5-7 ημέρες. Οι προτάσεις διέρρευσαν και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς Πρωθυπουργούς, ακόμη και από επικεφαλής κυβερνήσεων που ανήκουν στα κυβερνητικά κόμματα.

Σύμφωνα με την BILD, ιδιαίτερη ένταση υπήρξε μεταξύ της ‘Αγκελα Μέρκελ και του Δημάρχου του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ, επειδή η Καγκελάριος εισηγήθηκε την λήψη επιπλέον μέτρων σε πόλεις όπου δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων, όπως η γερμανική πρωτεύουσα. «Περνάτε κι εσείς πότε-πότε από το Βερολίνο», φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ στον Δήμαρχο. «Ναι και δεν έχω δει κανέναν με πίτσα ή κεμπάπ τη νύχτα στο πάρκο», απάντησε εκείνος, για να επανέλθει η Καγκελάριος: «Βλέπετε όμως το βράδυ τις μεγάλες ουρές για ντονέρ».

Πηγή: newsbeast.gr