Την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους «από τους συμμάχους μας» αναμένει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει πρόβλημα με τη λύση του Κυπριακού, «υπό κανονικές συνθήκες, για να ενταχθείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. είπε απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους) θα πρέπει να μην έχετε προβλήματα με τους γείτονές σας. Δεν είναι με τους γείτονες εκεί, η ίδια είναι πρόβλημα. Η νότια Κύπρος έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν εκπρόσωπος ολόκληρης της Κύπρου. Ποια είναι η εξήγηση για αυτό; Εμείς μιλάμε για την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το δέχεται αυτό. Εκείνοι με αυτές τις πρωτοβουλίες, τις δραστηριότητες στηρίζουν το αδιέξοδο στη λύση. Αυτές οι δραστηριότητες δεν ωφελούν τίποτα άλλο από το να κακομαθαίνουν τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Αυτό είναι άσκοπο. Τα τρίτα μέρη πρέπει να τα δουν αυτά αντικειμενικά. Αναμένουμε η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου (το ψευδοκράτος δηλαδή) να αναγνωριστεί από τους φίλους και τους συμμάχους μας».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι «έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Ας συνομιλήσουμε με αμοιβαίο διάλογο και ειρηνικούς τρόπους. Έχουμε τρόπους να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό το θέμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει ξεχωριστές εργασίες. Ο Πρόεδρός μας έχει συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι που αποχώρησε από την συνάντηση για αυτά τα τρία θέματα. Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις. Είπαμε να συναντηθούν εμπειρογνώμονες. Έγιναν συνομιλίες σε Ελλάδα και Τουρκία. Περιμέναμε για την τέταρτη συνάντηση 2 χρόνια. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διάλογο, έχουμε δίκιο, είμαστε δυνατοί, περιμένουμε τους συνομιλητές μας 2 χρόνια. Αν μας πουν πως έρχονται αύριο να συζητήσουμε, είναι καλοδεχούμενοι. Δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας. Μιλάμε με άλλες χώρες».

Όσον αφορά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 ο κ. Ακάρ είπε ότι «το έργο μας για τις προμήθειες με τον στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 και συνεχίζεται. Είπαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας για τις προμήθειες και τον εκσυγχρονισμό. Υπάρχουν εκλογές στις ΗΠΑ. Περιμένουμε τη διαδικασία. Αναμένουμε θετικές πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ. Μια χώρα όπως η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή στην πολεμική αεροπορία. Τα F-16 δεν είναι η μόνη λύση».

Πηγή: newsbeast.gr