Αλλαγές στο νομοθετικό καθεστώς του ακατάσχετου λογαριασμού ετοιμάζει να θέσει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των εκπρόθεσμων οφειλών από φόρους, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί και έχουν ξεπεράσει πλέον τα 112,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και να δημιουργούν προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό.

Πώς λειτουργεί το μέτρο – Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

  • Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.
  • Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.
  • Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του θα χάνει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμό.

Πώς θα «χτίζεται»

  • Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
  • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
  • Για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ. Όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται.
  • Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.
  • Όταν πλησιάζει η εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

    Για κοινό λογαριασμό, το ακατάσχετο όριο ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους μόνο εφόσον και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο

Πηγή: newsbeast.gr