Τα πάνω – κάτω στους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα φέρνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για επέκταση εντός του έτους των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 1.500 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός συστήματος και η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των τιμών της Εφορίας με τις εμπορικές.

Μετά την ένταξη 3.643 νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες, στη χάραξη των ζωνών για τις περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόζονται σήμερα οι αντικειμενικές αξίες. Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων με αυτοψίες θα καθορίσουν τις νέες τιμές και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2022 αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα έχει σχεδόν όλη η Ελλάδα.

Παράλληλα προωθούνται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλαγές στις τιμές ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με «συγχωνεύσεις», επεκτάσεις αλλά και «σπάσιμο» των ζωνών.

Η μεγάλη όμως ανατροπή έχει να κάνει με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο η περισσότερα χρόνια με την καθιέρωση συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, κ.λπ.) και με βάση αυτά κάθε χρόνο η και σε μικρότερο διάστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Στην τελική ευθεία ο νέος ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ στη τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταλήξει στην οριστική ρύθμιση εντός του μήνα. Το βασικό σενάριο προβλέπει διεύρυνση των κλιμακίων και των συντελεστών με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου με κεντρικό στόχο να εξουδετερωθούν πλήρως οι επιβαρύνσεις από την άνοδο των αντικειμενικών τιμών κυρίως σε ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας και να υπάρξει μία μικρή μείωση της τάξης του 2-4% στο ποσό του φόρου συγκριτικά με το 2021.

Πηγή: newsbeast.gr