Ανοιχτή για λίγες ημέρες, έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα παραμείνει σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στο έντυπο Ε9, στο οποίο αποτυπώνεται η περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων.

Η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 έληξε κανονικά χθες Πέμπτη (31/3) αλλά πηγές από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το σύστημα θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα για να τρέξει η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που θα αποτυπώνονται στο Ε9 θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Μάιο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα 10 βήματα

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα το 2021 ή θέλουν να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους θα πρέπει να ακολουθήσουν δέκα βήματα κατά τη συμπλήρωση του Ε9:

  • Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  • Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  • Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: newsbeast.gr