Δημοσιονομικό χώρο για να παραμείνει μειωμένος ο ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση, στα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο τουριστικό πακέτο και στα εισιτήρια κινηματογράφου αναζητά η κυβέρνηση.

Η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εκπνέει στο τέλος Ιουνίου και αν η κυβέρνηση αποφασίσει την παράταση του μέτρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει νωρίτερα δημοσιονομικό χώρο 70 εκατ. ευρώ καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς ελλείμματος 1,4% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους είναι αδιαπραγμάτευτος.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να κινείται σε επίπεδα πάνω από 6%, το εισόδημα τα νοικοκυριών να πλήττεται από το κύμα της ακρίβειας και τις επιχειρήσεις να δοκιμάζονται από τους υπέρογκους, παρά την επιδότηση στο 50% της επιβάρυνσης, λογαριασμούς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν είναι η ώρα να επανέλθουν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Πιθανότερο θεωρείται πως υπό το πρίσμα της υψηλής πτήσης του ΑΕΠ το 2021 ( άνω από 8,5% θεωρούν δεδομένο στο υπουργείο Οικονομικών -από 9% έως 9,5% εκτιμούν ΤτΕ και ΙΟΒΕ) και υπό την προοπτική κάλυψης ή και υπέρβασης των εσόδων από τουρισμό του 2019 φέτος, ο χώρος θα εξασφαλιστεί και η παράταση θα έρθει σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Σε επόμενη φάση θα εξεταστεί η μονιμοποίηση του μέτρου το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 30 Ιουνίου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε:

  • Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Εστίαση: Αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
  • Πολιτισμό: Τα εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή.

Πηγή: newsbeast.gr