Στην Ακτή Ελεφαντοστού βρίσκονται οι 46 στρατιώτες που η χούντα στο Μάλι απένειμε χάρη, έπειτα από περίπου έξι μήνες αιχμαλωσίας. Ο επαναπατρισμός τους σηματοδοτεί τη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Εμφανώς ανακουφισμένοι, οι απελευθερωθέντες Ιβοριανοί χαμογελούσαν κατά την αποβίβασή τους από το αεροπλάνο, κρατώντας σημαιάκια της Ακτής Ελεφαντοστού και ευχαριστώντας τον πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά που τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο.

Επικαλούμενη τη δέσμευσή της στον διάλογο και την ειρήνη, η χούντα του Μαλί ανακοίνωσε την Παρασκευή την απονομή χάριτος στους στρατιώτες από την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στις 30 Δεκεμβρίου σε 20ετή φυλάκιση για «απόπειρα υπονόμευσης της κρατικής ασφάλειας».

Είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμακό. Τότε οι αρχές του Μαλί τους είχαν αποκαλέσει «μισθοφόρους», ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού υπογράμμισε πως ανήκαν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Το Μαλί έχει απομονωθεί από το 2020 όταν στρατιωτικοί κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία και δεν υλοποίησαν τη δέσμευσή τους για διεξαγωγή εκλογών, με αποτέλεσμα η ECOWAS να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr