Η προβολή της βρετανικής ταινίας τρόμου «Winnie the Pooh: Blood and Honey», (Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι), που αναμενόταν να κυκλοφορήσει στο Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα, ακυρώθηκε, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διανομέας της, χωρίς να εξηγεί τον λόγο για την απόσυρσή της.

Κινέζοι λογοκριτές είχαν στο παρελθόν στοχοποιήσει τον φανταστικό χαρακτήρα της ταινίας, Γουίνι το Αρκουδάκι, του Άγγλου συγγραφέα Α. Α. Μιλν. Τα σχόλια είχαν φουντώσει, μετά από διάφορα αστεία που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για τις φυσιογνωμικές ομοιότητες του Γουίνι με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι συγκρίσεις ξεκίνησαν το 2013, όταν ο Σι επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και συνάντησε τον τότε ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα με ορισμένους σχολιαστές να διακρίνουν ομοιότητές του με τον Γουίνι. Ορισμένοι ανέφεραν ότι αυτοί του είδους οι αστεϊσμοί είναι ο λόγος απόσυρσης της ταινίας.

Η VII Pillars Entertainment ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook ότι με «μεγάλη λύπη» ακυρώνει την προγραμματισμένη κυκλοφορία της ταινίας στις 23 Μαρτίου. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

【取消上映通知】原定3月23日上映之《小熊維尼:血與蜜》將取消於香港及澳門地區上映。《小熊維尼,血與蜜》未能與觀眾見面。希望各位見諒!未來我們仍會持續尋找質量優良、獨具特色的電影,為大家呈獻更多選擇。感謝一路以來的支持!It is…

Posted by VII Pillars Entertainment on Tuesday, March 21, 2023

Η Moviematic, η οποία είχε οργανώσει προβολή της ταινίας σήμερα το βράδυ, ανέφερε την ακύρωση της προβολής στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα σήμερα, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους.

Η λογοκρισία στο Χονγκ Κονγκ

Ένας νέος νόμος λογοκρισίας στο Χονγκ Κονγκ τέθηκε σε ισχύ το 2021. Ορισμένες ταινίες δεν επιτρέπεται να προβάλλονται στην κινεζική ειδική διοικητική περιοχή. Ο νόμος περί λογοκρισίας της πόλης απαγορεύει ταινίες που «εγκρίνουν, υποστηρίζουν, εξυμνούν, ενθαρρύνουν και υποκινούν δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Το Πεκίνο επέβαλε νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020, αφού η πόλη συγκλονίστηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο νόμος ορίζει ποινές για οτιδήποτε θεωρείται ανατροπή, απόσχιση, συνέργεια με ξένες δυνάμεις και τρομοκρατία. Η ακύρωση της προβολής της ταινίας έρχεται καθώς το Χονγκ Κονγκ φιλοξενεί την έκθεση σύγχρονης τέχνης Art Basel με τις αρχές να θέλουν να προωθήσουν την πόλη ως πολιτιστικό πόλο έλξης.

Πέρυσι, δύο ταινίες αποσύρθηκαν από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ αφού δεν έλαβαν έγκριση από τις αρχές.

Πηγή: newsbeast.gr