Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία, καθώς ο Αλεξέι Ναβάλνι πρώην ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει «εξαφανιστεί από την φυλακή», σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο δικηγόρος του Ναβάλνι επισκέφθηκε την Σωφρονιστική αποικία Νο.2, μια φυλακή που βρίσκεται στο Ποκρόφ, 119 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας και του είπαν: «Δεν υπάρχει εδώ τέτοιος κρατούμενος», σύμφωνα με τον επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκό. «Που είναι ο Αλεξέι τώρα και σε ποια αποικία κρατουμένων έχει μεταφερθεί δεν το γνωρίζουμε», ανέφερε ο Βολκόφ στην ανάρτησή του στο Telegram.

Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Ναβάλνι σε μία από τις δίκες του, που έγιναν στη Ρωσία

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε ότι υπήρξαν φήμες ότι μεταφέρθηκε στην αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας ΙΚ-6 στο Μελέχοβο, κοντά στην πόλη Βλαντίμιρ, περίπου 250 χιλιόμετρα, ανατολικά της; Μόσχας.

«Το πρόβλημα με την μεταφορά του σε άλλη αποικία κρατουμένων δεν συνίσταται στο ότι είναι αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας είναι κάτι πιο τρομακτικό: το κυριότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού είναι ο Αλεξέι», δήλωσε η εκπρόσωπός του Κίρα Γιαμρίς.

Τι έγινε με τον Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι κέρδισε τον θαυμασμό της ετερόκλητης ρωσικής αντιπολίτευσης όταν επέστρεψε οικειοθελώς στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία, μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του στη Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στην Δύση.

Κατά την επιστροφή του φυλακίστηκε για παραβάσεις καταδικαστικών αποφάσεων με αναστολή. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι ότι τον δηλητηρίασε η ρωσική μυστική αστυνομία με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Στις 24 Μαρτίου ο Ναβάλνι καταδικάστηκε επιπλέον σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών για απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήσαν κατασκευασμένες και αποσκοπούν στην αναθεώρηση των πολιτικών του φιλοδοξιών.

Ο δικαστής έδωσε εντολή να μεταφερθεί ο Ναβάλνι σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου τα δικαιώματά του να δέχεται επισκέψεις και να έχει αλληλογραφία θα είναι περιορισμένα.

Το πολιτικό δίκτυο του Ναβάλνι έχει διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τη φυλάκισή του, αφού τέθηκε εκτός νόμου ως «εξτρεμιστική» οργάνωση. Κορυφαίοι συνεργάτες του και οργανωτικά στελέχη του δικτύου του, είτε έχουν φυλακιστεί είτε αναγκάστηκαν να εξοριστούν.

Ο Ναβάλνι δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι σε μια νέα ποινική υπόθεση του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης και υποκίνηση μίσους κατά των αρχών, αδικήματα που επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 επιπλέον ετών.

Πηγή: newsbeast.gr