Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να πανηγυρίζει για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται διατεθιμένος να παραδώσει έτσι απλά τα… όπλα, ενεργοποιώντας όλα τα νομικά εργαλεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή του. Έτσι, κάποιοι ηγέτες δεν τον έχουν συγχαρεί ακόμη για το αποτέλεσμα.

«Είδαμε ότι ο κ. Μπάιντεν κήρυξε τη νίκη του στις εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουενμπίν. «Εξ όσων γνωρίζουμε, το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί από τους νόμους και τις διαδικασίες που ισχύουν στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος, δύο ημέρες μετά τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου, που αμφισβητείται από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και το Σάββατο υπήρξε συρροή συγχαρητηρίων, εκτός από την Κίνα και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, το Μεξικό ή η Βραζιλία, απέχουν έως τώρα από το να απευθύνουν μήνυμα στον Δημοκρατικό υποψήφιο.

Στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε συγχαρεί τον νικητή την επομένη των εκλογών.

Εάν η ήττα του Ρεμπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου είναι πιθανόν να προκαλέσει αίσθηση ανακούφισης στην Κίνα, που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον το 2018, ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι το Πεκίνο μπορεί να φοβάται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα του ασκήσει περισσότερες πιέσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερωτηθείς επ’ αυτού, ο Κινέζος εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την «κυριαρχία της, την ασφάλειά της και την ανάπτυξή της». Και συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ελπίζουμε ότι η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα επιδείξει προθυμία συμφιλίωσης».

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες αναφορικά με διαμάχες που σχετίζονται με σειρά θεμάτων, από την τεχνολογία και το εμπόριο έως το Χονγκ Κονγκ και τον κορονοϊό, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει μπαράζ κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου.

«Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βελτιώσουν την επικοινωνία και τον διάλογο, να διαχειριστούν τις διαφορές τους επί τη βάσει του αμοιβαίου σεβασμού, να διευρύνουν την συνεργασία τους επί τη βάσει των αμοιβαίων συμφερόντων και να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Πηγή: newsbeast.gr