Η Ουκρανία θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο οποιουδήποτε διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Ρωσία, σύμφωνα με την ανάγνωση της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στην Πνομ Πενχ σήμερα.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνδράμουν την Ουκρανία στην άμβλυνση των επιπτώσεων των ρωσικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Ο υπουργός (Μπλίνκεν) επανέλαβε ότι ο χρόνος και το περιεχόμενο οποιουδήποτε διαπραγματευτικού πλαισίου παραμένει απόφαση της Ουκρανίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθάρρυνε κατ’ ιδίαν τους ηγέτες της Ουκρανίας να σηματοδοτήσουν ένα άνοιγμα σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να εγκαταλείψουν τη δημόσια άρνησή τους να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες εκτός εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απομακρυνθεί από την εξουσία.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενους ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων, οι οποίοι δήλωσαν ότι το αίτημα των Αμερικανών αξιωματούχων δεν αποσκοπούσε στο να ωθήσει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μια υπολογισμένη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων εθνών που αντιμετωπίζουν εκλογικές ομάδες που είναι επιφυλακτικές για την τροφοδότηση ενός πολέμου για πολλά χρόνια ακόμη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σαββάτου, ο Μπλίνκεν και ο Κουλέμπα επιβεβαίωσαν τη σημασία της ανανέωσης της συμφωνίας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, πριν λήξει το ερχόμενο Σάββατο.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την παράταση της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας την επιμονή της στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Πηγή: newsbeast.gr