Εξελίξεις και μάλιστα σύντομα αναμένονται στην υπόθεση με τις 26 καταγγελίες που έχουν γίνει από πρώην αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης γυμναστικής για κακοποιητικές συμπεριφορές προπονητών, αφού ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης (18/1), την ενεργοποίηση της Δικαστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κάλεσε σε συνάντηση τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ζητώντας να ενημερωθεί για τις ενέργειές τους από το τέλος Οκτωβρίου, όταν και έγιναν οι καταγγελίες, αλλά και από τις 7 Ιανουαρίου, όταν και τους διαβιβάστηκε το αντίστοιχο πόρισμα της έρευνας που έκανε το υφυπουργείο.

Αυτό που διαπίστωσε ο Αυγενάκης ήταν ότι η Δικαστική Επιτροπή, το ανεξάρτητο και αρμόδιο όργανο της Ομοσπονδίας για τέτοιες υποθέσεις, δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά το γεγονός ότι το είχε ζητήσει. Έτσι, ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού μετείχαν η α’ αντιπρόεδρος, Ολυμπιονίκης Ειρήνη Αϊνδιλή, ο γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Πανταζής, ο β’ Αντιπρόεδρος, Αβραάμ Σαπρανίδης, η ειδική γραμματέας, Κωνσταντίνα Δήμα, τα μέλη του ΔΣ Ελένη Μιχοπούλου και Χρήστος Ψαθάς, ο εκπρόσωπος των αθλητών στο ΔΣ, Απόστολος Κουταβάς και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Μουτλιάς, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ –εκτός Αττικής- συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Απουσίαζε λόγω ασθένειας ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Αθανάσιος Σταθόπουλος.

«Θέλω άμεση ενεργοποίηση και καμία καθυστέρηση για να λάμψει η αλήθεια»

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε τα εξής σε δηλώσεις του.

«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Δ.Σ. της ΕΓΟ. Σε εμάς έχουν γίνει 26 επίσημες καταγγελίες σχετικά με θλιβερά περιστατικά πριν από πολλά χρόνια. Έγινε μία προσεκτική συζήτηση και προσέγγιση του θέματος, ωστόσο από μέρους μας ζητήθηκε να ενεργοποιηθούν όλα τα όργανα που έχουν στη διάθεσή τους. Δηλαδή η Δικαστική Επιτροπή, η οποία υπάρχει και προβλέπεται, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, παρά το ότι η ίδια η Επιτροπή είχε ζητήσει να λάβει γνώση αυτών των περιστατικών και να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από το καταστατικό και το πλαίσιο λειτουργίας της.

Από παράλειψή τους αυτό δεν έχει γίνει. Θέλω άμεση ενεργοποίηση και χωρίς καμία καθυστέρηση να κινηθούμε σε όποια κατεύθυνση ώστε να λάμψει η αλήθεια. Είναι επιδίωξή όλων μας, δεν υπάρχει καμία διάθεση να κρύψουμε το παραμικρό, ίσα ίσα έστω και κι ένας να έχει την οποιαδήποτε τιμωρία, εφόσον βέβαια αποδειχθούν αυτές οι συμπεριφορές, είμαστε σίγουροι ότι θα προστατέψουμε κάποιον άλλον από τέτοια συμπεριφορά.

Ο χώρος του αθλητισμού πρέπει να αποπνέει υγεία, καθαρότητα, φως και οξυγόνο και να είναι τόπος προσέλκυσης νεών παιδιών, πόσο μάλλον στο άθλημα της γυμναστικής που μας έχει χαρίσει πολλές διακρίσεις και χαρές. Θέλουμε η Ομοσπονδία Γυμναστικής να βρεθεί εκεί που της αξίζει. Χωρίς καμία καθυστέρηση ξεκινάνε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ως Ομοσπονδία και εμείς παράλληλα έχουμε ήδη αποταθεί στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και στην ΕΟΕ, και την αρμόδια Επιτροπή της για τις δικές τους ενέργειες και φυσικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω και σήμερα, μπορεί κάποιες περιπτώσεις να έχουν ποινικά παραγραφεί, αλλά δεν έχουμε πρόθεση να ξεχάσουμε ή να μην εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε εργαλείο θεσμικό που έχουμε στη διάθεσή μας, είτε εμείς ως Υπουργείο, είτε η Ομοσπονδία, είτε οι φορείς. Και βέβαια, να επισημάνω ότι αναμένουμε αντίστοιχες καταγγελίες, αν αυτές υπάρχουν, όπως τουλάχιστον εμένα μου εκτέθηκαν προφορικά, από εν ενεργεία αθλητές για εν ενεργεία προπονητές. Να καταγγείλουν εγγράφως το συντομότερο, διότι δεν αρκεί το προφορικό.

Να πάρουν το θάρρος όλοι αυτοί που έχουν θιχτεί ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας να το καταγγείλουν και εμείς θα κάνουμε άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση ό,τι προβλέπεται από τον νόμο. Θυμίζω ότι από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, μέσω της πρωτοβουλίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Start to Talk, έγινε η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και κατόπιν είχαμε το τσουνάμι του ελληνικού #Metoo».

Πηγή: newsbeast.gr