Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα τριών αρχαίων Αιγυπτίων – ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού – εξοπλισμένους με γλώσσες από χρυσό φύλλο, έναν θησαυρό που πιθανότατα θα τους βοηθήσει να μιλήσουν με θεούς στη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Τα ευρήματα σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Livescience.com εντοπίστηκαν σε δύο γειτονικούς τάφους. Ένας από τους τάφους, που είχαν λεηλατηθεί από ταφικούς ληστές, περιείχε τα λείψανα της γυναίκας και του 3χρονου παιδιού και είχε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με καπάκι σε σχήμα γυναίκας, σύμφωνα με το Ahram Online. Αλλά ο τάφος του άνδρα, από την 26η δυναστεία (664 π.Χ. έως το 525 π.Χ.), γνωστός και ως περίοδος Σαΐτης, ήταν ανέγγιχτος.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι σπάνιο να βρεις έναν τάφο που να είναι πλήρως σφραγισμένος», είπε η Esther Pons Mellado, συνδιευθύντρια της αρχαιολογικής αποστολής του Oxyrhynchus, στο The National, μια εφημερίδα που καλύπτει τη Μέση Ανατολή.

Ερευνητές της Αρχαιολογικής Αποστολής Οξύρρυγχου, που συνδιοργανώνεται από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ανακάλυψαν το εύρημα στον αρχαιολογικό χώρο της Οξύρρυγχου, κοντά στη σύγχρονη πόλη El Bahnasa, περίπου 100 μίλια (160 χιλιόμετρα). ) νότια του Καΐρου. Η Οξύρρυγχος ήταν η πρωτεύουσα του 19ου νομού, ή επαρχίας, της Άνω Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της αποστολής. Είναι γνωστό για τους παπύρους Oxyrhynchus ή αρχαία ελληνικά, λατινικά και άλλες γλώσσες γραμμένες σε εκατοντάδες χιλιάδες παπύρους που χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ.

Οι δύο νεοανακαλυφθέντες τάφοι προσθέτουν στην ιστορία της αρχαίας πρωτεύουσας. Ο τάφος του άνδρα περιείχε μια μούμια ενταφιασμένη μέσα σε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με ένα ανθρωπόμορφο καπάκι, καθώς και τέσσερα βάζα με κουβούκλιο σχεδιασμένα να χωρούν τα όργανα του νεκρού, φυλαχτά , πράσινες χάντρες και περίπου 400 ταφικά ειδώλια, γνωστά ως ushabti, ανέφερε το The National.

Οι ταυτότητες του άνδρα, της γυναίκας και του παιδιού είναι άγνωστες, αλλά οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι οι συνεχιζόμενες ανασκαφές θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν χρυσές γλώσσες σε αρχαίες αιγυπτιακές ταφές. Τον Ιανουάριο, το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας μούμιας 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα στο Taposiris Magna, έναν αρχαιολογικό χώρο στις ακτές της Μεσογείου της Αιγύπτου. Ίσως αυτό το άτομο έλαβε μια χρυσή γλώσσα για να τον βοηθήσει να μιλήσει στη μετά θάνατον ζωή, ειδικά σε μια θεότητα όπως ο Όσιρις, ο θεός του κάτω κόσμου, ανέφερε προηγουμένως το Live Science.

Πηγή: newsbeast.gr