Στις 13:30 ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Στις 19:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα άνοιξαν σήμερα τα εποχικά καταστήματα ένα μήνα μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown με τους πολίτες να ασφυκτιούν και τους επιδημιολόγους να επιμένουν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση θα φέρει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων και ισχυρές πιέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία αντέχουν μεν αλλά το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όριά του.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει άρση των μέτρων κλιμακωτά όσο πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο πάντα με άξονα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναφέρει πως κάθε νέα ομάδα καταστημάτων θα ανοίγει με απόσταση 3-4 ημερών, ενώ αν παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού, όλα τα καταστήματα θα ξανακλείνουν.

Το ωράριο και οι κανόνες και το sms

Σημειώνεται πως για να μεταβούμε στα εποχικά καταστήματα στέλνουμε τον κωδικό 2, με τον οποίο μπορούμε να μεταβούμε σε ΚΤΕΟ, συνεργείο αυτοκινήτων, καθώς και στα ανοιχτά μαγαζιά, στην παρούσα φάση στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα ψιλικών κτλ. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021, ενώ ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

  • Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.
  • Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.
  • Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Οι επόμενοι «σταθμοί»

Εάν δεν υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων τότε το επόμενο «κύμα» για την άρση θα αφορά:

  • καταστήματα παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα
  • ανθοπωλεία
  • βιβλιοπωλεία και
  • κομμωτήρια

Το σίγουρο είναι, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο και το πώς θα κυμανθούν τα κρούσματα με το σταδιακό άνοιγμα.

Πηγή: newsbeast.gr