Το πρακτορείο Reuters έδωσε στη δημοσιότητα ανάλυση, στην οποία αναφέρει ότι η καρέκλα του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν τρίζει σε καμία περίπτωση, παρά τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ρωσία, όμως η κατάσταση θα αλλάξει άρδην, αν χάσει ολοκληρωτικά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, μίλησε με οκτώ άτομα που δηλώνουν ότι γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Κρεμλίνο κι είπαν ότι η εξουσία του παραμένει σταθερή, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία, την αποτυχημένη επιστράτευση και τις πολιτικές διαμάχες. Ταυτόχρονα, λένε ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει άμεση απειλή από τον περίγυρο του, τον στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες.

«Προς το παρόν, ο Πούτιν αντέχει», δήλωσε ο Άντονι Μπρέντον, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία. Είπε ότι πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης ελπίζει να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία, πιθανώς με τους Αμερικανούς, και ελπίζει ότι η Μόσχα μετά τις απώλειες στο πεδίο της μάχης θα ανακάμψει, παρά την έλλειψη, όπως λέει η Δύση, ανθρώπινου δυναμικού, υλικού και ακόμη και πυραύλων.

Ο Μπρέντον, που είχε επαφές με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, δήλωσε ότι δεν υπήρξε δημόσια κριτική εναντίον του από την πολιτική ή επιχειρηματική ελίτ ή κάποιο σημάδι κίνησης εναντίον του, αλλά αυτό μπορεί να μην διαρκέσει.

«Αν συνεχίσουν να υποχωρούν την άνοιξη, τον Μάρτιο/Απρίλιο του επόμενου έτους, τότε το ένστικτό μου λέει ότι σε εκείνο το σημείο τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά προβληματικά για τον Πούτιν – όχι σε λαϊκό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ελίτ».

Εσωτερικές διαμάχες

Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αυτομολήσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί για τον ίδιο λόγο, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υπέθεσαν ότι η θέση του Πούτιν είναι ασφαλής. «Τούτου λεχθέντος, πολλές από τις πρόσφατες ενέργειές του -συμπεριλαμβανομένης της επιστράτευσης, δείχνουν καθαρά ότι ο Πούτιν υποχωρεί».

Ο Άντριου Βάις, ειδικός σε θέματα Πούτιν στο Carnegie Endowment, δήλωσε ότι ενώ «όλα είναι δυνατά» στη Ρωσία, η κοινή γνώμη είναι λιγότερο σημαντική εκεί από ό,τι στη Δύση, οι πραγματικοί αντίπαλοι έχουν διαφύγει ή φυλακιστεί και ο Πούτιν περιβάλλεται από πιστούς στο καθεστώς.

Επίσης, η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων R.Politik, δήλωσε ότι ο Πούτιν θα είχε πρόβλημα αν ξεμείνει από επιλογές για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σε αυτή την περίπτωση, η ελίτ θα προσπαθούσε να πείσει τον Πούτιν να παραιτηθεί, προέβλεψε η ίδια, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για το είδος των πραξικοπημάτων που ανέτρεψαν τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ το 1964 ή στοχοποίησαν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991.

«Εάν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του ενώπιον της ελίτ και του λαού – σταθερότητα, ειρήνη, συντάξεις και μισθοί – τότε τίποτα δεν θα τον απειλήσει», δήλωσε η Στανόβαγια .

«Αλλά αν … ο ρωσικός στρατός ωθηθεί πίσω στα παλιά σύνορα της Ρωσίας πριν από την προσάρτηση, αν ο ουκρανικός στρατός προχωρήσει περαιτέρω στην επίθεση … και αν ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και υπάρχουν καθυστερήσεις στις συντάξεις … η ελίτ θα κινητοποιηθεί σταδιακά».

Πηγή: newsbeast.gr