Το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, δήλωσε σήμερα Πέμπτη (23/12) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι «δεν είναι σε βάρος μου που ανακοίνωσε για να τη σχολιάσω. Είναι δικαίωμα του Προέδρου του κόμματος, όπως και το Καταστατικό προβλέπει, αλλά και όπως οι διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού εξίσου προβλέπουν, να έχει το δικαίωμα και άλλο στέλεχος, αν επιθυμεί, να διεκδικήσει και μέσα από το Σώμα που καθορίζει το Καταστατικό, να επιλέξει τον υποψήφιο για τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές».

Ερωτηθείς αν συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «ναι, είχαμε προσκληθεί από κοινούς φίλους και βρεθήκαμε για να πιούμε ένα ποτηράκι ενόψει και των επερχόμενων γιορτών».

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας και από άλλον, σημείωσε: «δεν έχω υπόψη μου και δεν μπορώ να σχολιάσω τα ενδεχόμενα. Το πλέον σίγουρο είναι ότι εγώ δεν θα επαναδιεκδικήσω».

Τι ανέφερε για τις γεωτρήσεις

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει αρχίσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» και σε ερώτηση αν υπάρχει μετά από αυτό το ενδεχόμενο η κοινοπραξία να προχωρήσει και με δεύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα σε ένα δεύτερο τεμάχιο για το οποίο η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει, ο Πρόεδρος είπε ότι «το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει απρόσκοπτα.

Δεν λέγω ότι το επόμενο χρόνο θα γίνουν γεωτρητικές εργασίες, θα γίνουν σίγουρα όμως ερευνητικές εργασίες για το τεμάχιο 5 που έχει αδειοδοτηθεί στην ExxonMobil και στην Qatar Petroleum».

Σημειώνεται ότι χθες η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 10.

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα που προέκυψε στη Βουλή για τις συνεργάτιδες του, ο Πρόεδρος επισήμανε: «θα υπογράψω τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα απεμπολήσω το δικαίωμα να προσφύγω στο Ανώτατο Δικαστήριο με βάση το 139 για τη σύγκρουση που παρατηρήθηκε, παρατηρείται μέσα από τις αντισυνταγματικές και αυθαίρετες ενέργειες της Βουλής να παρεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και κληθείς να δώσει το μήνυμά του, τόνισε: «αυτό που θέλω να απευθύνω προς το σύνολο του κυπριακού λαού ιδιαίτερα τούτες τις μέρες είναι να ληφθεί υπόψη ότι προσπαθούμε με κάθε τρόπο τα μέτρα που παίρνουμε να είναι από τη μια προστατευτικά της υγείας της ζωής και από την άλλη των εργαζομένων, των επιχειρηματιών γενικότερα της οικονομίας του τόπου. Παράκλησή μου είναι εκτός από τις μεμψιμοιρίες, που δικαίωμα είναι του καθενός να εκφράζεται όπως επιθυμεί, ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός να αποφασίσει ότι η μόνη προστασία μας είναι ο εμβολιασμός, η μόνη προστασία από την πανδημία, ένα φαινόμενο που λαμβάνει νέες διαστάσεις παγκόσμια, είναι η επιστήμη. Όσοι αρνούνται την επιστήμη δεν αρνούνται απλά την ευχέρεια που τους δίδεται και την ευκαιρία που έχουν να μη νοσήσουν, να μη μεταδώσουν, να μη χάσουν δικούς τους ανθρώπους, αλλά η ατομική πρέπει πλέον να μετατραπεί σε ευρύτερη ευθύνη, κοινωνική ευθύνη προς όφελος του συνόλου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «απεύχομαι ένα ανάλογο ενδεχόμενο».

Πηγή: newsbeast.gr