Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί «εσωτερικών διαφωνιών στον ΣΥΡΙΖΑ», με αφορμή την κατάθεση ερώτησης βουλευτών του για το θέμα των ΜΕΘ, ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατηγορώντας τα «φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης» για «καλά συντονισμένη επιχείρηση διασποράς ανυπόστατων σεναρίων».

Στην ανακοίνωσή του εξηγεί: «Το πραγματικό γεγονός λοιπόν, είναι ότι η ερώτηση αυτή κατατέθηκε με πρωτοβουλία της σ. Δώρας Αυγέρη και, όπως όλες οι ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε την έγκριση του αρμόδιου τομεάρχη Υγείας, δηλαδή τη δική μου. Εννοείται πως δεν συνηθίζεται ο τομεάρχης να υπογράφει όλες τις ερωτήσεις για τις οποίες έχει δώσει την έγκριση του. Αυτό ακριβώς συνέβη και σήμερα».

Κλείνοντας ξεκαθαρίζει: «Τα υπόλοιπα είναι χυδαία προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού μιας κυβέρνησης ‘στριμωγμένης’ από την τραγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και το καθημερινό δράμα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Φαίνεται ότι το “Μαξίμου” αποφάσισε να εγκαταλείψει για λίγο το ρόλο του ‘Επιδημιολόγου-Εντατικολόγου’ και να ασχοληθεί με το ρόλο της ‘μονταζιέρας’. Εκεί σίγουρα έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία».

Ρίχνει τόνους ο Ξανθός: Ιατρική απόφαση η προτεραιοποίηση ασθενούς για εισαγωγή σε ΜΕΘ

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παρακολουθούν με προκλητική αδράνεια την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με covid αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα», τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

Υπογραμμίζει, δε, πως «οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ που καθημερινά χάνουν τη μάχη, είναι η κορυφαία πράξη της αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος» και υποστηρίζει πως «ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ του ΕΣΥ σε αυτή τη φάση, είναι η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για περιστατικά covid, καθώς και η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων για τον ίδιο σκοπό».

«Όσο αυτό δεν συμβαίνει», συνέχισε, «η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ θα αυξάνεται και η δυσπιστία της κοινωνίας για τη διαχείριση της με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, θα ενισχύεται».

«Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τη θνητότητα τους, για την πραγματική ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωση τους ανά νοσοκομείο και, κυρίως, για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών», σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του του πρωθυπουργού, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αναφορά του κ,. Μητσοτάκη στη Βουλή για τους ασθενείς σε ανάγκη για εντατική θεραπεία, λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο και προσβλητικό, μπροστά σ’ αυτή τη δραματική επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός να ισχυρίζεται πως δεν έχει χαθεί ο έλεγχος και πως δεν υπάρχει… βιβλιογραφία ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι δεν έχουν καμιά τύχη! Ή, ακόμα χειρότερο, να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ιατρική ευθύνη».

Αποστάσεις Ξανθού από τις καταγγελίες για VIP κρεβάτια σε ΜΕΘ

Καταλήγοντας, o κ. Ξανθός έλαβε εκ νέου αποστάσεις από τις καταγγελίες για «VIP κρεβάτια» στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, λέγοντας, πως «προφανώς η διασωλήνωση ενός ασθενή και η προτεραιοποίηση του για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι ιατρική απόφαση». Άλλωστε, κάτι τέτοιο «υπερβαίνει κάθε λογική, δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο», σημείωσε ο ίδιος σε άλλη παρέμβασή του (Τ/Σ Kontra).

Από την άλλη, «η απόφαση να μην αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας, είναι απολύτως πολιτική. Και αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες. Η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.

Πηγή: newsbeast.gr