Μικρή άνοδος σημειώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (13/4) το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ προσανατολίζεται το Μάιο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο της τράπεζας να φθάσει το 3,75% (το οποίο αποτελεί και τη βάση για τα αρκετά στεγαστικά δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου) και αυτό των αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της έξι φορές, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία της.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών των περιορισμένων αυξήσεων στα επιτόκια είναι οι παρενέργειες που προκαλούνται στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συζήτηση στους κόλπους της ΕΚΤ αναφορικά με την επόμενη κίνηση στο μέτωπο των επιτοκίων παραμένει ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν υπό το φως νέων δεδομένων. Και πιο συγκεκριμένα υπό το φως των στοιχείων για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Απρίλιο και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, που θα γίνουν γνωστά αμφότερα δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΥΡΩ ΟΜΟΛΟΓΑ

Όσον αφορά το τι θα πράξει η ΕΚΤ τον Ιούνιο, ορισμένες από τις πηγές ανέφεραν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μη δώσει καμία ένδειξη σχετικά με την κίνησή της τον μήνα αυτό, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελεύθερα χέρια για να ενεργήσουν με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε.

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,27% από 4,21% χθες, έναντι 2,38% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,89%.

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ ξεπερνώντας το όριο του 1,1 έναντι του δολαρίου. Έτσι νωρίς το μεσημέρι η διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού νομίσματος γινόταν στα 1,1015 δολάρια από το επίπεδο των 1,0869 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Πηγή: newsbeast.gr