Να κάνουν όσο μπορούν οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος, ιδίως το βράδυ, κάλεσαν οι Αρχές τους κατοίκους του Σίδνεϊ, προκειμένου να αποφευχθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Η σύσταση γίενται μία ημέρα μετά την αναστολή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας άμεσης παράδοσης (spot) λόγω απρογραμμάτιστων διακοπών λειτουργίας σε παλιές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με άνθρακα.

Η εταιρεία διαχείρισης, η Australian Energy Market Operator, ανακοίνωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κρίνει πότε η αγορά θα επανέλθει στην φυσιολογική της λειτουργία, αλλά πρόσθεσε ότι τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας βελτιώθηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Κρις Μπόουεν κάλεσε τα νοικοκυριά της πολιτείας να κάνουν οικονομία ενέργειας, χωρίς ωστόσο να θυσιάσουν βασικές τους ανάγκες, όπως η θέρμανση.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να αποφύγουμε τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης στην Καμπέρα. «Αν έχετε επιλογή πότε θα λειτουργείτε κάποιες συσκευές, μην τις λειτουργείτε από τις 18:00 ως τις 20:00», σημείωσε.

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιθανότερο να σημειωθούν το βράδυ όταν η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας μειώνεται και ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του από τη δουλειά και ανάβει τις ηλεκτρικές συσκευές.

Εκτός λειτουργίας μονάδες καύσης άνθρακα

Η αναστολή στην Αυστραλία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας άμεσης παράδοσης είναι κάτι το πρωτοφανές και αποτελεί το πιο πρόσφατο δραστικό μέτρο που λαμβάνεται για να αντιμετωπιστεί ενεργειακή κρίση που άρχισε τον Μάιο. Επί του παρόντος περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγικής ικανότητας της χώρας με την καύση άνθρακα έχει πληγεί.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι η ενέργεια θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν σε δείπνο με τους ηγέτες των πολιτειών σήμερα και σε συνάντησή τους αύριο, Παρασκευή. Αυτές θα είναι οι πρώτες επίσημες συναντήσεις που θα έχουν μετά την εκλογή του Αλμπανέζι στην πρωθυπουργία τον Μάιο.

Μια σειρά από μονάδες καύσης άνθρακα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένης συντήρησης και απρόσμενων βλαβών, και όλες οι προσπάθειες που γίνονται επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των μονάδων για να επανέλθει η φυσιολογική τους λειτουργία, σημείωσε ο Μπόουεν.

Η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Αυστραλίας, η AGL Energy, ανακοίνωσε σήμερα ότι μια από τις τρεις μονάδες της που παρουσιάζει βλάβη στις εγκαταστάσεις της καύσης άνθρακα στο Μπεϊζγουότερ στη Νέα Νότια Ουαλία θα λειτουργήσει ξανά σήμερα και άλλη μία ως το Σάββατο.

Η EnergyAustralia, της CLP Holdings, η οποία έχασε την παραγωγή από δύο μονάδες στις εγκαταστάσεις της καύσης άνθρακα στο Γιάλουρν στην Βικτόρια αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι μια μονάδα της επανήλθε σε λειτουργία σήμερα και ότι η άλλη θα επανέλθει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

«Προς το παρόν εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παροχή καυσίμου και ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε ο διευθυντής της Μαρκ Κολέτ.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που λειτουργούν με φυσικό αέριο έχουν βοηθήσει στην ενίσχυση της παροχής ενέργειας, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι εγκαταστάσεις της στην Ταλαουάρα στη Νέα Νότια Ουαλία λειτουργούν κοντά στο 75% των ικανοτήτων τους από τις αρχές Μαΐου σε σύγκριση με τον τυπικό ρυθμό λειτουργίας τους περίπου 20%.

Πηγή: newsbeast.gr