«Κόκκινη κάρτα» έδειξε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην νομοθετική ρύθμιση του 2019 που αφορά τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφαση της έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης του προέδρου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η επίμαχη ρύθμιση παραβιάζει το άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται πως παραβιάζεται σειρά συνταγματικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων, τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος.

Πηγή: newsbeast.gr