Τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τα όσα ακούγονται για αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT κρούει το Βερολίνο τονίζοντας πως θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις. «Απαιτεί μεγάλη προετοιμασία» υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται στο Παρίσι για να συζητήσουν την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θέλει να κόψει όλους τους δεσμούς ανάμεσα στην Ρωσία και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στο Παρίσι, τόνισε ότι η γαλλική οικονομία «έχει μικρή έκθεση στην Ρωσία».

«Θέλουμε να απομονώσουμε οικονομικά την Ρωσία. Θέλουμε να στεγνώσουμε την χρηματοδότηση» της ρωσικής οικονομίας, δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στόχος μας είναι να γονατίσουμε την ρωσική οικονομία, αυτό θα πάρει τον αναγκαίο χρόνο», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Η ΕΕ περιορίζει την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

Κομισιόν

Μεταξύ των κυρώσεων που ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, είναι ο δραστικός περιορισμός της πρόσβασής της στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, εμποδίζοντας και επιβαρύνοντας την χρηματοδότηση του χρέους της.

Η Ένωση θα περιορίσει επίσης την πρόσβαση της Ρωσίας σε ζωτικής σημασίας τεχνολογία, στερώντας της την πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό, με στόχο να καταφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία της, εξήγησε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι κυρώσεις αυτές θα πλήξουν τις μεταφορές, τον αεροναυπηγικό τομέα, τους ημιαγωγούς, όλες τις σημαντικές για την ρωσική οικονομία τεχνολογίες», εξήγησε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, ενώ άλλο πακέτο κυρώσεων θα πλήξει συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ωστόσο, καμία ενέργεια δεν αποφασίσθηκε σε σχέση με το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, κυρίως εξαιτίας των αντιρρήσεων της Γερμανίας. «Είναι η έσχατη επιλογή», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Υπάρχουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματά τους: οι συνέπειες πρέπει να πλήξουν την ρωσική οικονομία», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο πλευρό του γάλλου ομολόγου του, εννοώντας προφανώς ότι οι συνέπειες δεν πρέπει να πλήξουν την γερμανική οικονομία.

Η Γερμανία διατηρεί σχέση υψηλής εξάρτησης από την Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου και ο αποκλεισμός της Μόσχας από το SWIFT θα μπορούσε να έχει βαριές συνέπειες στην τροφοδοσία του Βερολίνου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενώση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

Βολοντιμίρ Ζελένσκι

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter αναφερόμενος στο SWIFT.

Το Κίεβο έχει απευθύνει έκκληση προς τις δυτικές χώρες να λάβουν αυτό το μέτρο, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς χρηματοπιστωτικό «ατομικό όπλο», το οποίο ωστόσο δύναται να βλάψει ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες.

Πηγή: newsbeast.gr