Σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει αύριο ένα γενικό lockdown, τότε νέα δεδομένα θα ισχύουν στην καθημερινότητά μας. Ποια μέτρα προβλέπονται τώρα στην Ελλάδα και οι αλλαγές που θα φέρει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε μέρες Μαρτίου – Απριλίου.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το γενικό lockdown για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και αύριο στις 12 ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα.

Σε περίπτωση που ανακοινωθεί το lockdown, τότε θα υπάρχουν νέα δεδομένα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Τι ισχύει σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει χωριστεί σε τρία χρώματα. Το κίτρινο της επιτήρησης, το κόκκινο του αυξημένου κινδύνου και το γκρι του συναγερμού, στο οποίο βρίσκονται Θεσσαλονίκη και Σέρρες, συνθέτουν την παλέτα των χρωμάτων στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Οι κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, έχουν κοινά μέτρα με τις κίτρινες στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία απαγορεύεται από τις 00:00 έως τις 05:00.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που βρίσκονται σε τοπικό lockdown, οι μετακινήσεις γίνονται με την αποστολή sms στο 13033.

Τι θα φέρει ένα πιθανό γενικό lockdown στη χώρα

Οι αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα δείξουν αν η χώρα οδηγηθεί σε lockdown ή αν θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με σήμερα.

Σε περίπτωση, όμως, που αποφασιστεί το γενικό lockdown τότε το καθεστώς που θα ισχύει ενδέχεται να θυμίζει τις μέρες Μαρτίου και Απριλίου, αλλά και αυτό που έχουν τώρα οι δύο «γκρι» περιοχές (σ.σ. Θεσσαλονίκη και Σέρρες).

Έτσι, λοιπόν, είναι πιθανό το σενάριο όλη η Ελλάδα να μπει ξανά στη διαδικασία των sms για τις μετακινήσεις της.

Τα μηνύματα που στέλνουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να έχουν επιστρέψει στη διαδικασία των sms για τις μετακινήσεις των πολιτών. Όπως στο πρώτο lockdown έτσι και σήμερα υπάρχουν έξι κατηγορίες, ενώ έχει εισαχθεί στην επιλογή «4» η μετακίνηση των γονιών στα σχολεία για την μεταφορά των παιδιών.

Αναλυτικά: Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

H διαδικασία των sms στο 13033

Την περίοδο του lockdown μάθαμε το sms στο 13033 για τις μετακινήσεις μας. Σε περίπτωση που επιστρέψουμε ξανά σε μία τέτοια διαδικασία, τότε ενδέχεται να υπάρξει μία μικρή διαφορά σε σχέση με την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και η οποία ισχύει τώρα στα μηνύματα που στέλνουν οι κάτοικοι σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Θυμίζουμε ποια ήταν η διαδικασία αποστολής sms στο 13033:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Πηγή: newsbeast.gr