Αποχώρησαν από την αίθουσα που συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου εξετάζεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ το 2016, οι βουλευτές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κάτι που προκάλεσε της αντίδραση των συναδέλφων τους από τα άλλα κόμματα.

Τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιολόγησαν την αποχώρησή τους τονίζοντας ότι το προεδρείο αρνείται να καλέσει για ακρόαση τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο αν και ο δεύτερος έχει ζητήσει να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τα πρόσφατα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε στους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Μανώλης Συντυχάκης εκ μέρους του ΚΚΕ έκανε λόγο για «σόου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μας θλίβει. Στην σημερινή συνεδρίαση συζητούμε την υπόθεση παρακολουθήσεων του ΚΚΕ μετά από αίτημα που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσχηματικά τα όσα είπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση να φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση των παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας εξήγησε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν αποχωρήσουν ότι θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα και εφόσον λάβει την υποστήριξη των 2/5 των μελών της επιτροπής, ο κ Ράμμος θα κληθεί εκ νέου για ακρόαση στο Κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει ήδη καταθέσει 4 φορές στην Επιτροπή ενώ πρόσθεσε πως «είναι πρωτοφανές το αίτημα… αυτό-πρόσκλησης στην υψηλότερου επιπέδου κοινοβουλευτική επιτροπή του επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Ο κ. Ραμμος επιλέγει να κάνει πολιτική και κινείται εκτός των συνταγματικών ορίων της Αρχής της οποίας προΐσταται». Ακολούθως, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, επίσης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε πως «οι ανεξάρτητες αρχές είναι θεσμικά αντίβαρα με οριοθετημένες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν. Δεν μπορούν ως εκ τούτου ούτε να κρίνουν τις λειτουργίες της δικαιοσύνης, ούτε φυσικά να υποδεικνύουν στο Κοινοβούλιο και μάλιστα στην Επιτροπή Θεσμών τι θα κάνει».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι το κόμμα του «δεν θα συνεργήσει σε προσπάθεια συνταγματικής εκτροπής και αυτοκατάργησης της επιτροπής».

Πηγή: newsbeast.gr