Στις 16 Οκτωβρίου ο 47χρονος καθηγητής Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε στα περίχωρα του Παρισιού, κατά την επιστροφή του από το σχολείο στο σπίτι. Ο 47χρονος είχε νωρίτερα δείξει σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο 18χρονος δολοφόνος, πρόσφυγας από την Τσετσενία, γνωστός στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για τις ακραίες ισλαμιστικές του ιδέες, σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας μετά το έγκλημα.

Ένα μήνα μετά τέσσερις ακόμη μαθητές διώκονται στην Γαλλία στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία. Τρεις από τους ανήλικους, ηλικίας 13-14 ετών, διώκονται για «συνέργεια σε τρομοκρατική δολοφονία», ως ύποπτοι ότι υπέδειξαν το θύμα στον τσετσένο ισλαμιστή Αμπντουλάχ Ανζόροφ μπροστά στο λύκειό τους στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ, κοντά στο Παρίσι, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Το τέταρτο άτομο που διώκεται για «συκοφαντική καταμήνυση» είναι η κόρη του Μπραχίμ Σνίνα, του γονέα που ξεκίνησε την online εκστρατεία κατά του Σαμιέλ Πατί. Ο Μπραχίμ Σνίνα διώκεται επίσης και βρίσκεται υπό κράτηση.

Δεκατέσσερα συνολικά άτομα βρίσκονται υπό δικαστική δίωξη στην υπόθεση αυτή αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Οι δύο πρώτοι μαθητές, 14 και 15 ετών, διώκονται για «συνέργεια σε τρομοκρατική δολοφονία» κατηγορούμενοι ότι υπέδειξαν τον καθηγητή στον δράστη παίρνοντας ως αμοιβή «300-350 ευρώ», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ.

Ο Μπραχίμ Σνίνα, ο γονέας που οργάνωσε την εκστρατεία κατά του καθηγητή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ο ισλαμιστής Αμπντελχακίμ Σεφρίουι, διώκονται επίσης για «συνέργεια». Είχαν κατηγορήσει τον καθηγητή για εφαρμογή διακρίσεων προς τους μουσουλμάνους μαθητές, σύμφωνα με όσα διηγήθηκε η κόρη του Σνίνα και μαθήτρια του Σαμιέλ Πατί.

Η μαθήτρια δεν ήταν παρούσα στο μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης στις 6 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια του οποίου ο γάλλος καθηγητής έδειξε στους μαθητές του τα σκίτσα του Μωάμεθ. Στις 7 Οκτωβρίου, πατέρας και κόρη, κατέθεσαν μήνυση κατά του καθηγητή στο αστυνομικό τμήμα.

Πηγή: newsbeast.gr