Είθισται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κάποια μέλη της τρέχουσες κυβέρνησης να μένουν εκτός Κοινοβουλίου. Αυτή τη φορά, λόγω του εκλογικού θριάμβου που κατήγαγε η Νέα Δημοκρατία, και δη με το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε, τα μέλη αυτά ήταν πολύ λίγα. Πρόκειται μονάχα για τρία πρόσωπα.

Καταρχάς, εκτός Βουλής έμεινε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Γιάννης Οικονόμου. Ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέβηκε υποψήφιος στη Φθιώτιδα αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί καθώς ήρθε δεύτερος με 20.304 σταυρούς (με ενσωματωμένο το 95,63%) μετά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που έλαβε 24.636 σταυρούς. Η Νέα Δημοκρατία στην εν λόγω περιφέρεια εξέλεξε μόλις έναν βουλευτή, ενώ το 2019 είχε εκλέξει τέσσερις (είχαν εκλεγεί και οι Γεώργιος Κοτρωνιάς και Θέμης Χειμάρας.

Γιάννης Οικονόμου

Εκτός Κοινοβουλίου μένει όμως και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς που έλαβε 8.930 σταυρούς. Κατήλθε υποψήφιος στα Ιωάννινα και ήρθε τρίτος μετά τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα (που έλαβε 16.511 ψήφους) και την Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα (που πήρε 13.359 σταυρούς). Να σημειωθεί ότι στα Ιωάννινα αυτή τη φορά η Νέα Δημοκρατία έβγαλε μόλις μια έδρα, όταν τον Ιούλιο του 2019 είχε 4 (είχαν εκλεγεί κατά σειρά Κώστας Τασούλας, Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς).

Δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής όμως ούτε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τις τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο, Θεόδωρος Λιβάνιος. Ο υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα στην Αιτωλοακαρνανία δεν τα πήγε καθόλου καλά, αφού η ΝΔ εξέλεξε στην περιφέρεια 3 βουλευτές και αυτός ήταν τέταρτος. Ειδικότερα, πρώτος ήρθε ο Μάριος Σαλμάς (με 17.772 σταυρούς στην μέχρι στιγμής ενσωμάτωση του 93,03%), δεύτερος ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αθανάσιος Παπαθανάσης με 16.906 σταυρούς, τρίτος ο Κώστας Καραγκούνης με 16.830 ψήφους και τέταρτος ο Θεόδωρος Λιβάνιος με 15.717 ψήφους.

Τέλος, εκτός Κοινοβουλίου μένει κατά πάσα πιθανότητα και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Ήταν υποψήφιος στην Κοζάνη όπου η Νέα Δημοκρατία έβγαλε μια έδρα την οποία καταλαμβάνει μέχρι στιγμής ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης με 11.474 σταυρούς (και ενσωματωμένο το 89,92% των ψήφων καθώς έχουν καταμετρηθεί οι σταυροί στα 339 από τα 377 εκλογικά τμήματα). Ο κ. Παπαδόπουλος είναι δεύτερος με 10.728 σταυρούς.

Πηγή: newsbeast.gr