Η Ρωσία δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση του ΟΑΣΕ της Τρίτης, την οποία συγκάλεσε η Ουκρανία, ζητώντας εξηγήσεις για τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη είναι μια από τις λίγες πολυμερείς πλατφόρμες στις οποίες συνομιλούν μεταξύ τους οι ανατολικές με τις δυτικές χώρες. Μια από τις Συνθήκες που είχαν υιοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τον ΟΑΣΕ είναι και το λεγόμενο «Έγγραφο της Βιέννης» για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, που προβλέπει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του, σύμφωνα με το AFP.

«Δυστυχώς, αλλά χωρίς αμφιβολία δεν προκαλεί έκπληξη, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν ήρθε σήμερα», είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Η Ρωσία όχι μόνο αρνήθηκε να λάβει υπόψη της τις θεμιτές ανησυχίες της Ουκρανίας για την ασφάλειά της, αλλά αρνήθηκε ακόμη και να συμμετάσχει», σε συνομιλίες με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου, πρόσθεσε ο ίδιος, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Με ανάρτησή της στο Twitter η γαλλική αποστολή στον ΟΑΣΕ, από την πλευρά της, κάλεσε τη Μόσχα, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να «αποκλιμακώσει την κρίση» και «να δεσμευτεί εποικοδομητικά στη διπλωματική οδό».

Πηγή: newsbeast.gr