Η ενδεχόμενη εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγκρουσης που είχαν λίγη ώρα νωρίτερα στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης μιλώντας κατά τη διάρκεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, έσπευσε να σχολιάσει δημοσιεύματα που προκρίνουν αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία. «Δεν ξέρω για τις δημοσκοπήσεις αν αποτυπώνουν τη πραγματική εικόνα, αλλά σίγουρα τις έχετε ως εργαλείο. Θέλει η κυβέρνηση, άκουσον- άκουσον να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τώρα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές», όπως είπε.

Ο κ. Χαρακόπουλος του απάντησε: «Γιατί μιλούμε για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί έχουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά από τον κ. Ανδρουλάκη που λέει ότι δεν θα σεβαστεί την λαϊκή εντολή, δεν θα δεχόταν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός. Η χώρα θα έμπαινε σε πολιτική αστάθεια έχοντας και τον γείτονα εξ ανατολών. Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις γρήγορα. Παραπάει να μιλούν για πολτικαντισμό αυτοί που το ’89 άλλαξαν τον εκλογικό νόμο προεκλογικά και χρειάστηκαν 3 αναμετρήσεις και 47% για να σχηματίσει πλειοψηφία η ΝΔ».

Ανταπαντωντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επέμεινε λέγοντας ότι «το πρόβλημα της διακυβέρνηση δεν είναι μόνο ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά ο τρόπος της διακυβέρνησης. Αν ένα κόμμα έχει τελείως διαφορετική άποψη, πρέπει να κάνει κανείς κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη στο όνομα της σταθερότητας; Αν εμείς διαφωνούμε θα βάλουμε υπουργούς στη κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα; Εμείς θεωρούμε ότι είναι η πολιτική σας παράγοντας θεσμικής αστάθειας. Θα μας το απαγορεύσετε; Για όνομα του Θεού. Η δημοκρατία κυβερνιέται στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος συμφωνημένου από ομοϊδεάτες, εκτός αν υπάρχει εθνική κρίση. Ο λαός αποφασίζει. Θα καταργήσετε τις διαφορές των κομμάτων στο όνομα σταθερότητας; Η ακραία λογική σταθερότητας πάση θυσία οδηγεί στη κατάργηση δημοκρατίας».

«Κύριε Σκανδαλίδη δεν είπα ότι θα αποκλείσουμε τον μετεκλογικό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κυβερνητικό πρόγραμμα για συνεργασία, είναι αυτονόητο. Όμως όταν ο αρχηγός σας εκ πρωίμου λέει ότι δεν θα δεχθεί, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι και πρωθυπουργός, δεν καταστρατηγείται ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία; Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία σε κοινό πρόγραμμα κυβερνητικό, βάζετε όμως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» σημείωσε ο κ. Χαρακόπουλος.

Πηγή: newsbeast.gr