Κατά πλειοψηφία, με 16 ψήφους «υπέρ» έναντι 7 «παρών» επιλέχθηκαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τα τρία τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ως τακτικά μέλη της συνταγματικής Αρχής επελέγησαν: ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτριος Βέργαδος, ο δρ. Νικόλαος Παπαδάκης, φυσικός με μεταπτυχιακό στο τμήμα Ηλεκτρονικής και Ραδιοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ και ο καθηγητής Ασφαλείας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Στέφανος Γκρίτζαλης.

Ως αναπληρωματικά μέλη της ΑΔΑΕ επελέγησαν: ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό-διδακτορικό τίτλο στην Επιστήμη των Υπολογιστών Δαμιανός Χατζηαντωνίου, ο δρ. ηλεκτρολόγος-μηχανικός Νικόλαος Ανδρουλάκης καθώς και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίων Πειραιώς και Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, δρ. Βασιλική Διαμαντοπούλου.

Η επιλογή των τριών τακτικών και των τριών αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ, ήταν ο πρώτος ορισμός μελών ανεξάρτητης συνταγματικής αρχής με βάση την πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων και όχι των 4/5 που υπήρχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μετά από αυτή την πλήρωση των κενών θέσεων στην ΑΔΑΕ, έχει προγραμματιστεί και θα ακολουθήσουν οι ανάλογες διαδικασίες για την πλήρωση κενών θέσεων στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και κατόπιν για το ΑΣΕΠ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε δύο γενικότερα θέματα: Πρώτον, επειδή πλέον, για την επιλογή των μελών μιας ανεξάρτητης Αρχής δεν υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 της ΔτΠ, αλλά αρκούν τα 3/5, πράγμα που όπως είπαν σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει τη δυνατότητα να εκλέγει εκείνη τα πρόσωπα που επιθυμεί, να μπορεί να θέτουν με προτάσεις τους υποψήφιους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεύτερον, να τηρείται η ποσόστωση υποψηφίων ανδρών-γυναικών, που ισχύει στο νόμο για τις διοικήσεις των ανεξάρτητων Αρχών.

Στο πλαίσιο της πρώτης παρατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που μετέχει στη ΔτΠ με αυτή την ιδιότητά του, ανέφερε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτίθεται σήμερα να υπερψηφίσει για έναν από τους τρεις υποψηφίους για τακτικά μέλη της ΑΔΑΕ της πρότασης του προέδρου της Βουλής, εάν τεθούν ως υποψήφιοι και δύο πρόσωπα που υπέδειξε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με την ποσόστωση γυναικών, ανέφερε πως δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εκλογή μελών σε Ανεξάρτητες Αρχές. Επισήμανε πως στα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά της ΑΔΑΕ μέχρι σήμερα, ήταν μόνο μια γυναίκα ως μέλος, της οποίας η θητεία συνεχίζεται, ενώ με τη σημερινή του πρόταση προστίθεται και μια δεύτερη γυναίκα ως αναπληρωματικό μέλος της Αρχής. Παρατήρησε δε, ως «γρίφο», ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε προηγουμένως ο κ. Βούτσης, ψηφίζει έναν άνδρα υποψήφιο από εκείνους που έχουν προταθεί, και προτείνει δύο υποψήφιους που και αυτοί είναι άνδρες, συνεπώς δεν υπάρχει το κριτήριο αυτό της ποσόστωσης.

Αναφορικά με το θέμα της προετοιμασίας και της τελικής πρότασης που υποβάλλει στη ΔτΠ ο πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι πάντα αυτή πραγματοποιείται με επιδιωκόμενο στόχο την σύγκλιση σε κοινά αποδεκτά πρόσωπα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, με παρέμβασή του σημείωσε ότι -σύμφωνα με τον κανονισμό- στη Διάσκεψη των Προέδρων όλα τα μέλη είναι ίσα και δεν υπάρχει κομματική εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων. Γι’ αυτό και στην ψηφοφορία, ψηφίζει ονομαστικά το κάθε μέλος της.

Εάν, πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεχτούμε ότι στην τελική πρόταση μπορεί να υποδεικνύονται υποψήφιοι, αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωριστεί σε όλα τα μέλη -και τα 34- και όχι μόνο σε κόμματα, εφόσον εκτός των εκπροσώπων των κομμάτων στη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων, συμμετέχουν ex oficio με τη θεσμική τους ιδιότητα και άλλοι βουλευτές. Αυτό όμως, πρόσθεσε, θα δημιουργήσει αλυσιτελή κατάσταση πολλαπλάσιων υποψηφίων, που δεν θα οδηγεί πουθενά.

Υπέρ των 6 υποψηφίων τάχθηκαν οι βουλευτές-μέλη της ΔτΠ που ανήκουν στα κόμματα της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Με «παρών» τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επέμειναν στην πρότασή τους να μπορούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέτουν υποψηφίους στην ψηφοφορία. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» υπενθυμίζοντας πως είναι πάγια θέση του αυτή, ενώ για λόγους αρχής, όπως διευκρίνισε, με «παρών» τοποθετήθηκε και το ΜέΡΑ 25.

Πηγή: newsbeast.gr