Η Αρεόπολη είναι από τους ιστορικούς οικισμούς της Λακωνικής Μάνης, που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο για την Επανάσταση του ’21. Έχοντας συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τον αγώνα των Ελλήνων κατά του τούρκικου ζυγού, η νευραλγική της τοποθεσία την ανέδειξε σε «πρωταγωνίστρια» κατά τις διεργασίες της επανάστασης για την απελευθέρωση της Μάνης.

Ο οικισμός που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος, συναντάται σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη, στην είσοδο της Λακωνικής Μάνης, μεταξύ των όρμων Λιμενίου και Διρού. Αποτέλεσε πατρίδα των Μαρομιχαλαίων, διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μάνης και μέχρι το 1836 ονομαζόταν Τσίμοβα.

Οι γραφικές εικόνες που συναντά κανείς εδώ με τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα πέτρινα κτίρια και τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μοιάζει με χρονομηχανή που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της η Αρεόπολη παντρεύει το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας σε όσους την επιλέξουν για μια μικρή και αναζωογονητική απόδραση, απίστευτες εμπειρίες. Οι περισσότεροι, μάλιστα, την επιλέγουν ως το ορμητήριό τους για την γνωριμία με τους οικισμούς της υπόλοιπης Λακωνικής Μάνης -ανάμεσα στους οποίους το Λιμένι, το Οίτυλο, ο Γερολιμένας και το Πόρτο Κάγιο.

Αρεόπολη: Η κεντρική πλατεία του οικισμού αφιερωμένη στους ήρωες της Επανάστασης του ‘21

Η καρδιά του χωριού χτυπά στην κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η πλατεία, μάλιστα, ονομάζεται Πλατεία Αθανάτων ή 17ης Μαρτίου, προς τιμή της ημέρας διακήρυξης της συμμετοχής της Αρεόπολης στον Αγώνα του 1821. Η σημαία, μάλιστα, που ύψωσαν τότε οι κάτοικοι της πόλης εκτίθεται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Αρεόπολη: Η συμμετοχή της στην Επανάσταση του ’21

Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην τότε Τσίμοβα, λοιπόν, αποφασίστηκε η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη. Σύμφωνα με την τοπική, προφορική παράδοση οι πρόκριτοι της περιοχής ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι, μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Στην τοπική παράδοση, το γεγονός αυτό διασώθηκε σαν θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, η οποία ήταν πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο, ενώ στην πάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και στην κάτω «Ταν ή επί τας».

Πηγή: newsbeast.gr