Δικαστήριο στην Αργεντινή άναψε το «πράσινο φως» στα πέντε τελευταία μέλη πληρώματος αεροσκάφους, που έχει κατασχεθεί και ερευνάται η εμπλοκή του σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα.

Στα υπόλοιπα 14 μέλη του πληρώματος είχε επιτραπεί να εγκαταλείψουν την Αργεντινή τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion και άλλα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, ο δικαστής Φεντερίκο Βιζένα αποφάσισε ότι οι τρεις Ιρανοί και οι δύο Βενεζουελάνοι, μέλη του πληρώματος του εμπορικού αεροσκάφους Boeing 747 της εταιρείας Emtrasur, μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Μπουένος Άιρες στις αρχές Ιουνίου και η άφιξή του είχε προκαλέσει διπλωματικό σάλο στην Αργεντινή.

Δικαστήριο των ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας, ζήτησε τον Αύγουστο από τις αρχές της Αργεντινής να κατασχέσουν το αεροσκάφος, όπως κι έγινε. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχε καταγγείλει την απόφαση του Μπουένος Άιρες ως «απόπειρα κλοπής» του αεροσκάφους.

Το Boeing 747 είχε πουληθεί πέρυσι στη βενεζουελάνικη Emtrasur από τη Mahan Air, σύμφωνα με την ιρανική αεροπορική εταιρεία.

Το Ιράν και η Βενεζουέλα διατηρούν στενούς δεσμούς και υπέγραψαν τον Ιούνιο συμφωνία συνεργασίας για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έχει επικρίνει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Καράκας.

Πηγή: newsbeast.gr