Πόσες φορές έχουμε βρεθεί καλεσμένοι σε ένα σπίτι και οι οικοδεσπότες μας ζητούν να βγάλουμε τα παπούτσια μας στην είσοδο. Πλέον πολλές. Ειδικά μετά το πέρασμα του κορονοϊού από τη ζωή μας οι «καλτσωμένοι επισκέπτες» είναι σχεδόν η νόρμα.

Όχι όμως για την αρθρογράφο της Wall Street Journal, Kris Frieswick η οποία ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στα social media (πού αλλού) με το viral άρθρο που έγραψε με τίτλο «Να γιατί δεν θα βγάλω τα παπούτσια μου στο σπίτι χωρίς παπούτσια σου». Το θέμα φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, και άγγιξε πολλές χορδές χιλιάδων ανθρώπων που έσπευσαν να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάσουν την άποψη της Frieswick.

Η αρθρογράφος της WSJ εξήγησε ότι θα έβγαζε τα παπούτσια της πριν μπει σε κάποιο σπίτι για θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς λόγους, όμως εάν κάποιος της ζητά να βγάλει τα παπούτσια της για να κρατήσει τα πατώματά του καθαρά, τότε δεν πρόκειται να το κάνει.

Παπούτσια σε έξω από πόρτα

Η αρθρογράφος έγραψε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν φορούν τα παπούτσια τους στο σπίτι για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Εάν μπω στο σπίτι κάποιου του οποίου η κουλτούρα θεωρεί το να φοράς παπούτσια είναι σημάδι ασέβειας, τότε φυσικά και θα τα βγάλω».

«Επίσης θα τα βγάλω εάν τα παπούτσια μου είναι καλυμμένα με χιόνι, λάσπη, αίμα, σωματίδια οποιουδήποτε είδους, λάβα, περιττώματα, σκόνη τσιμέντου ή επικίνδυνα βιοϊατρικά απόβλητα. Αλλά το να απαγορεύεις τα παπούτσια εντελώς, απλά για να κρατήσεις τα πατώματά σου καθαρά, είναι σαν να φέρνεις όπλο σε μαξιλαροπόλεμο», πρόσθεσε.

Πού έγκειται η διαφωνία της αρθρογράφου

Γυναίκα βγάζει παούτσια και φορά παντόφλες

Η Frieswick αντέκρουσε τις έρευνες που δείχνουν ότι οι σόλες των παπουτσιών μεταφέρουν μέσα στο σπίτι διάφορα βακτήρια και επεσήμανε πόσο υποκριτικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι αναγκάζουν τους καλεσμένους τους να βγάλουν τα παπούτσια τους, ενώ δέχονται τα κατοικίδιά τους να περπατούν μέσα στο σπίτι αφότου έχουν βγει έξω.

Ενώ δεν δίστασε να αναφέρει και τι κάνει στο δικό της σπίτι: «Η πολιτική των παπουτσιών για το δικό μας σπίτι είναι αυτή: Εκτός και εάν υπάρχει κάτι εμφανώς κολλημένο στη σόλα των παπουτσιών σου, μπορείς να τα φοράς και αφού μπεις. Εκτός και εάν προσωπικά θέλεις να τα βγάλεις».

Το 2008, ερευνητές του University of Arizona είχαν διαπιστώσει ότι το εξωτερικό μέρος των παπουτσιών έχει κατά μέσο όρο 421.000 βακτήρια έναντι 2.887 στο εσωτερικό. Το 96% των παπουτσιών που έχουν φορεθεί έξω έχουν βακτήρια από περιττώματα, σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Charles Gerba.

Όμως, ο λόγος για τον οποίο το ίντερνετ εξοργίστηκε με την τοποθέτηση της αρθρογράφου της WSJ είχε να κάνει λιγότερο με τα βακτήρια και περισσότερο με την ασέβεια προς τον οικοδεσπότη.

Σε ένα tweet που έχει περίπου 2.000 likes, ο χρήστης @ErmBDesign είπε πως ο ίδιος δεν ζητά να βγάζουν τα παπούτσια μέσα στο σπίτι του, αλλά όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού, δεν θα προσκληθεί ποτέ ξανά.

Ένα thread στο Reddit, στο r/mildlyinfuriating, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 70.000 ψήφους και 9.000 σχόλια, όπου χιλιάδες Redditors λένε περίπου τα ίδια, τονίζοντας πως όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού στο οποίο έχει προσκληθεί, δείχνει ασέβεια.

Ο Redditor u/ValusMaul, του οποίου το σχόλιο έχει λάβει περισσότερες από 14.000 ψήφους, έγραψε ότι το να μην βγάζεις τα παπούτσια παρά το αίτημα ενός ιδιοκτήτη σπιτιού είναι μία κατάφωρη ασέβεια.

«Τι θα λέγατε να τηρούνται οι κανόνες που τίθενται στο σπίτι κάποιου άλλου», σχολίασαν.
Λαμβάνοντας σχεδόν 11.000 ψήφους, ένας άλλος Redditor πρότεινε έναν εναλλακτικό τίτλο για τη στήλη του viral άρθρου: «”Έτσι θα γίνω αγενής σαν μα@@ς όταν με καλείς στο σπίτι σου” θα πρέπει να είναι ο τίτλος», σχολίασε.

Εσείς τι θα κάνατε σε μια αντίστοιχη περίπτωση;

Πηγή: newsbeast.gr