Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην γαλλική κοινότητα της Αίγινας έχει προγραμματίσει φέτος το 13ο Aegina Fistiki Fest. Με μια σειρά εκδηλώσεων, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού θα έρθει ακόμα πιο κοντά στην Γαλλία.

Κάθε χρόνο, η Γιορτή του Φιστικιού εντάσσει στο πρόγραμμά της  σημαντικά εικαστικά γεγονότα. Τη φετινή χρονιά αποφασίστηκε να τιμηθεί η πολυάριθμη γαλλική κοινότητα της Αίγινας και γι’ αυτό το 13ο Aegina Fistiki Fest διοργανώνει στον ιστορικό Πύργο του Μαρκέλλου έκθεση  με τίτλο «Η Αίγινα των Γάλλων».

Εννέα Γάλλοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, σκιτσογράφοι, φωτογράφοι, γλύπτες, θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή της Αίγινας, του νησιού στο οποίο επέλεξαν να ζουν ή να επιστρέφουν. Έργα γεμάτα χιούμορ και φτιαγμένα με πολύ τρυφερότητα μαθαίνουν να αγαπούν από την αρχή αυτό που στους ντόπιους έχει γίνει αδιάφορο ή τετριμμένο και τους δίνουν την δυνατότητα να δουν τον τόπο τους με άλλα μάτια.

Συμμετέχουν οι: Pascaline Bossu, Michel Constant, Henri-Paul Coulon, Laurent Fabre, Jean-Noel Fouassier, Cyrille Jacquin, Benoit Pare, Catherine Suen, Jean Jacques Tesson

Μαρκ Σαγκάλ από τη Συλλογή του Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade
Μαρκ Σαγκάλ από τη Συλλογή του Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το  Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 21:00, ενώ στις 22.00, η Ευριδίκη θα δώσει στο προαύλιο του Πύργου του Μάρκελλου συναυλία με γαλλικά τραγούδια, με τίτλο «La boheme». Η πρώτη ιδέα όμως στάθηκε αφορμή για να «γεννηθεί» και μια δεύτερη, την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, την «Η Ηχώ του Μύθου», που συνδιοργανώνεται με την Βιβλιοθήκη – Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade, σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού και Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου.

Για πρώτη φορά εκτίθενται έξω από την έδρα του Μουσείου, στη Μυτιλήνη, οι θησαυροί χαρακτικής που στολίζουν τα «Μεγάλα Βιβλία» που δημιούργησε ο δαιμόνιος Τεριάντ, για τον εκδοτικό του οίκο στο Παρίσι, προσκαλώντας όλα τα ιερά τέρατα του 20ου αιώνα να εικονογραφήσουν συγκεκριμένα κείμενα. Χαρακτικά των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέτι κ.α. θα εκτεθούν στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης της Αίγινας. 

Info Γαλλικού Αφιερώματος

Η Αίγινα των Γάλλων / έκθεση

Πύργος Μαρκέλλου, Θωμαΐδου 9

Διάρκεια έκθεσης: 13-28 Αυγούστου

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 21:00

Ευρυδίκη «La bohème» / συναυλία

Αύλειος χώρος Πύργου Μαρκέλλου

Ώρα: 22:00

Η Ηχώ του Μύθου / έκθεση

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας, Σπ. Ρόδη 16

Διάρκεια έκθεσης: 13-28 Αυγούστου

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 20:00

Πηγή: newsbeast.gr