Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, αποκάλυψε πως η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας του και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει εντολή για άρση του βέτο.

Σύμφωνα με το Reuters ο Φινλανδός πρόεδρος έκανε γνωστό πως έχει υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για να «επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους (η μία χώρα στην άλλη) ενάντια στις απειλές για την ασφάλεια».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε πως υπήρξε η συμφωνία με την Τουρκία για την ένταξη των δύο χωρών της Σκανδιναβία στη Συμμαχία.

«Oι τρεις χώρες έχουν υπογράψει μνημόνιο που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένων τις εξαγωγές όπλων και τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τι λένε οι Τούρκοι για τη συμφωνία

Τα τουρκικά Μέσα, όπως η Sabah, αναφέρει πως η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε.

Μάλιστα το ΥΠΕΞ της Τουρκία αναφέρει πως η Άγκυρα είχε συγκεκριμένα επιτεύγματα στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής και αυτά είναι:

  • Η πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των επεκτάσεών του
  • Η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της
  • Να μην επιβληθούν περιορισμοί εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, να αυξηθεί η συνεργασία
  • Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία
  • Δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
  • Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων

Πηγή: newsbeast.gr