Στους λόγους για τους οποίους δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους οι περισσότεροι από 5.000.000 πρόσφυγες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο ίδιος κατηγόρησε σήμερα τις αμερικανικές κυρώσεις και την πίεση του ΟΗΕ στις γειτονικές χώρες.

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια», τόνισε ο Άσαντ μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Επιστροφή των Προσφύγων που πραγματοποιείται στη Δαμασκό. Αυτή τη σύνοδο, που συνδιοργανώνει η Συρία με τη Ρωσία, την έχουν μποϊκοτάρει οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και οι περισσότερες γειτονικές χώρες της Συρίας.

«Για εμάς στη Συρία δεν είναι απλώς ένα ανθρωπιστικό θέμα, αλλά ένα εθνικό. Τα τελευταία λίγα χρόνια καταφέραμε να φέρουμε πίσω εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σήμερα η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν (…) να μπορέσουν να το κάνουν», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Άσαντ τόνισε ότι εκατομμύρια πρόσφυγες αναγκάζονται να μένουν στις χώρες που τους φιλοξενούν, «λόγω πιέσεων ή εκφοβισμού» και ότι οι χώρες αυτές τους δελεάζουν με οικονομικά κίνητρα, ενώ παράλληλα οι ίδιες επωφελούνται από διεθνή βοήθεια.

Ο Σύρος πρόεδρος κατήγγειλε ότι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους είναι μεγάλα, καθώς εναντίον της Συρίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις και εμπάργκο από τον ΟΗΕ.

Παρά τα εμπόδια αυτή, η πλειονότητα των προσφύγων επιθυμεί να επιστρέψει στα σπίτια της, εκτίμησε ο Άσαντ, ενώ τόνισε ότι «αρνούνται να γίνουν ένας αριθμός σε πολιτικά υποκινούμενα στατιστικά στοιχεία, ή πιόνια στα χέρια καθεστώτων που στηρίζουν την τρομοκρατία ενάντια στην πατρίδα τους».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το προσφυγικό είναι ένα «τεχνητό» και «κατασκευασμένο» θέμα.

Από τους 17.000.000 κατοίκους της Συρίας, τα 5,5 εκατομμύρια ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, κυρίως στην Τουρκία, ενώ άλλα 6 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Οι δυτικές χώρες και οι γείτονες της Συρίας, με εξαίρεση τον Λίβανο, εκτιμούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε χθεσινή (10/11) ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η Ε.Ε. απέρριψε την πρόσκληση της Συρίας να συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή, καθώς «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ανάληψη πραγματικής δράσης ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφαλή, οικειοθελή, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων στις περιοχές από όπου κατάγονται».

«Οι περιορισμένοι επαναπατρισμοί που πραγματοποιούνται αναδεικνύουν την πληθώρα των εμποδίων και των απειλών που βαρύνουν ακόμη την επιστροφή των εκτοπισμένων και των προσφύγων, ιδιαίτερα η αναγκαστική στράτευση, η κράτηση χωρίς διακρίσεις, οι εξαφανίσεις, οι βασανισμοί, η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, οι διακρίσεις στην πρόσβαση στην στέγη, στην γη και στην ιδιοκτησία, καθώς και η ανεπάρκεια ή η απουσία στοιχειωδών παροχών», εξήγησε ο κ. Μπορέλ.

Πηγή: newsbeast.gr