Σε οριακό σημείο έφτασε χθες (2/1) στην εφημερία του ο Ευαγγελισμός καθώς, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο δέχτηκε 90 ασθενείς με πυρετό, που πιθανολογούνται ότι είχαν Η1Ν1 και 20 περιστατικά Covid.

Όπως μετέδωσε το Mega από τις 21:00 έως και περίπου τα μεσάνυχτα το ΕΚΑΒ έβαλε το νοσοκομείο «υπό προστασία» δηλαδή τα περιστατικά διοχετεύονταν σε άλλο νοσοκομείο που εφημέρευε.

Χθες σε σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αποφασίστηκε δέσμη 10 μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, αναμένεται αύξηση τιμών σε κάποια φάρμακα που είναι φθηνά.

Τα μέτρα

  1. Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  2. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  3. Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  4. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  5. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  6. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  7. Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  8. Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  9. Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  10. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Πηγή: newsbeast.gr