Αύριο στις 14:00 το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, περί παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, ακόμη και αύριο – καθώς από Δευτέρα μέχρι και τις 21 Αυγούστου η Βουλή θα «παγώσει» το νομοθετικό έργο λόγω θερινών διακοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή θα κληθούν ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Θυμίζουμε ότι χθες οι βουλευτές του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μπούρα ζητούσαν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επισημαίνοντας πως «η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, που πιστοποιήθηκε από ειδική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε η παγίδευση του τηλεφώνου γνωστού δημοσιογράφου, με την χρήση του ίδιου προηγμένου λογισμικού. Θυμίζουμε, επίσης, τις καταγγελίες κόμματος της αντιπολίτευσης για την παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου των κεντρικών γραφείων του» και προσθέτουν πως «η διαδοχή αποκαλύψεων και καταγγελιών δεν αποτελεί τυχαίο περιστατικό, αλλά προδίδει οργανωμένη παράνομη δράση αδιαφανών μηχανισμών, άγνωστο, μέχρι στιγμής, αν πρόκειται για κρατικούς ή ιδιωτικούς. Εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ατομικά Δικαιώματα τελούν εν διακινδυνεύσει. Η απάντηση στους υπαρκτούς κινδύνους υπονόμευσης της Δημοκρατίας, της νομιμότητας και της πολιτικής ομαλότητας δεν εξαντλείται στη δικαστική διερεύνηση, όπως θα συμβεί, ύστερα από την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Και προσθέτουν: «Η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, της συνταγματικής τάξης και της πολιτικής ζωής αποτελεί υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου και, πάντως, της δημοκρατικής παράταξης, που θα κινητοποιήσει κάθε θεσμικό μηχανισμό διαφάνειας για να διακριβωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις επαίσχυντες παρακολουθήσεις και την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σας ζητήσει με την παρούσα την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, καθώς ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξαρτήτων αρχών και για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ ανήκει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων)».

Πηγή: newsbeast.gr