Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αρμενία, καταδίκασε σήμερα έντονα τις “παράνομες”, όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας αξιοποιώντας την επίσκεψή της στον σύμμαχο της Ρωσίας για να δεσμευτεί για την αμερικανική στήριξη προς την εθνική κυριαρχία της Αρμενίας.

Η Πελόζι επεσήμανε ότι η επίσκεψή της στην Αρμενία είναι ιδιαίτερης σημασίας μετά “τις παράνομες και φονικές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν σε αρμενικό έδαφος” που προκάλεσαν συγκρούσεις στα σύνορά των δύο χωρών αφήνοντας πίσω τους πάνω από 200 νεκρούς.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις, τόνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι τις συγκρούσεις ξεκίνησαν οι Αζέροι και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό.

Η Πελόζι, η οποία προκάλεσε την οργή της Κίνας με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν τον περασμένο μήνα, σχολίασε εξάλλου ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή και την ισχύ τους ώστε να δείξουν ότι η κυριαρχία της Αρμενίας αποτελεί προτεραιότητα.

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την ασυνήθιστα οργισμένη αντίδραση του Μπακού, το οποίο ανακοίνωσε ότι η Πελόζι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στον Καύκασο.

Οι ατεκμηρίωτες και άδικες κατηγορίες που εξαπέλυσε η Πελόζι εναντίον του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, σημειώνει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι «αρμενική προπαγάνδα».

Το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τη θέση του ότι οι συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα μιας «μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής προβοκάτσιας» από την Αρμενία, ένα αφήγημα που απορρίπτει το Γερεβάν.

“Επί του παρόντος τηρείται η εκεχειρία και έχει αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης”, δήλωσε το Αζερμπαϊτζάν προσθέτοντας ότι τα σχόλια της Πελόζι είναι μια απόπειρα να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

“Είναι απαράδεκτο να μεταφέρουμε τις εσωτερικές πολιτικές ίντριγκες της αμερικανικής ατζέντας και τα συμφέροντα των λόμπι στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου μέσω της Αρμενίας”, ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι επικίνδυνα.

«Αυτού του τύπου τα μονομερή βήματα και οι αβάσιμες δηλώσεις δεν ενδυναμώνουν την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή, αλλά αντίθετα, κλιμακώνουν τις εντάσεις», κατέληξε το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτού του είδου η σαφής επίρριψη της ευθύνης για τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνά τα όρια εκείνου που έχει μέχρι στιγμής δηλώσει δημοσίως το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: newsbeast.gr