Ένας θησαυρός από χρυσά νομίσματα, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα ισπανικό ναυάγιο στις Μπαχάμες που σημειώθηκε πριν από 366 χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το πολύτιμο φορτίο του, μια διεθνής ομάδα συντηρητών και υποβρύχιων αρχαιολόγων εργάζεται για την ανάκτηση αντικειμένων από το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές των νησιών Μπαχάμες.

Γνωστή ως Nuestra Señora de las Maravillas («Η Παναγία των Θαυμάτων» στα ισπανικά), η γαλέρα των 891 τόνων ταξίδευε από την Ισπανία στην Κολομβίας το 1656 για να παραλάβει ένα φορτίο ασημιού όταν συγκρούστηκε με άλλο σκάφος του ισπανικού στόλου.

Το ατύχημα ανάγκασε το πλοίο να προσαράξει σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο ενώ εκτιμάται ότι 600 από τους 650 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους. Πάνω από τρεις αιώνες αργότερα, τα συντρίμμια απλώνονται σε μια περιοχή 13 χλμ. στον πυθμένα του ωκεανού.

Επειδή οι ιστορικοί συχνά θεωρούν το Maravillas ως «μία από τις μεγάλες ισπανικές γαλέρες με θησαυρούς», το ναυάγιο έχει γίνει στόχος πλιατσικολόγων. Η συντριπτική πλειονότητα του θησαυρού -περίπου 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα- λεηλατήθηκε μεταξύ του 1656 και των αρχών της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Ναυτικό Μουσείο στις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με το livescience.com για να βοηθήσει στην προστασία των εναπομεινάντων αντικειμένων, η Allen Exploration (AllenX), μια οργάνωση που ειδικεύεται στην ανεύρεση ιστορικών ναυαγίων, συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των Μπαχαμών για να ανακτήσει ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το φορτίο του.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Άλεν και η ομάδα του κατάφεραν να ανακτήσουν μια σειρά από αντικείμενα από το ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υπολειμμάτων του ίδιου του πλοίου: ένα πέτρινο έρμα, σιδερένιους συνδέσμους που κάποτε συγκρατούσαν το κύτος και ένα παξιμάδι από ένα χάλκινο όργανο πλοήγησης που ονομάζεται αστρολάβος.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν αντικείμενα που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα, όπως Ένα από τα χρυσά μενταγιόν διαθέτει ένα μεγάλο, οβάλ κολομβιανό σμαράγδι και δώδεκα μικρότερα σμαράγδια, τα οποία μπορεί να αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα Αποστόλους, μαζί με ένα εραλδικό μοτίβο γνωστό ως Σταυρός του Αγίου Ιακώβου.

Αλλά ίσως το πιο συναρπαστικό από όλα τα ευρήματα είναι το πολύτιμο φορτίο που μετέφερε το Maravillas: έναν θησαυρό με ασημένια και χρυσά νομίσματα, σμαράγδια, αμέθυστους και μια ράβδο ασημιού 34 κιλών.

Πολλά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο θα εκτεθούν σε μόνιμη συλλογή στο Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

βάζα από την Ισπανία, πιάτα από την Κίνα και το Μεξικό, καθώς και προσωπικά αντικείμενα, όπως μια ασημένια λαβή σπαθιού, ένα μαργαριταρένιο δαχτυλίδι, μπουκάλια κρασιού και τέσσερα μενταγιόν που φορούσαν οι ιππότες του Τάγματος του Σαντιάγο, ενός ισπανικού και πορτογαλικού θρησκευτικού και στρατιωτικού τάγματος του 12ου αιώνα.

Πηγή: newsbeast.gr