Ο Τζο Μπάιντεν θέλησε να είναι καθησυχαστικός σήμερα όσον αφορά τον πληθωρισμό, που ανήλθε σε υψηλό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, δηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών άρχισε να επιβραδύνεται.

«Οι εξελίξεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συλλογή των δεδομένων για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών και των δαπανών επιβραδύνεται», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι τιμές επιβραδύνονται «όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε».

Οι τιμές, υποστήριξε ο Μπάιντεν, αυξάνονται λόγω των ανησυχιών στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Θα δείτε την τιμή του πετρελαίου, της βενζίνης, να πέφτει τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι όταν ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αν η ομοσπονδιακή τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, απάντησε λέγοντας ότι η Fed είναι ανεξάρτητη υπηρεσία, η οποία λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από το 1982, καθώς η ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές επλήγη από προβλήματα στη τροφοδοσία που σχετίζονται με την πανδημία, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 6,8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε: +0,8% σε σχέση με +0,9% τον Οκτώβριο.

Πηγή: newsbeast.gr