Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού, με τον Τζο Μπάιντεν να διευκρινίζει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, ειδικά πριν την κρίση που σαρώνει την αγορά.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Έτσι, είναι μια αύξηση λιγότερο ισχυρή από αυτήν του 8,2% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση. Και είναι επίσης μικρότερη από το 7,9% που περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο MarketWatch.

Επίσης, θετικά είναι τα στοιχεία σε μηνιαία βάση, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, όσο δηλαδή και η μεταβολή που καταγράφηκε μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη, αφού οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 0,6%.

Τα στοιχεία δείχνουν «πρόοδο» αλλά «θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε τον πληθωρισμό να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και μπορεί να συναντήσουμε εμπόδια στην πορεία», υπογράμμισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση, δύο ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

«Μάθαμε τους τελευταίους 18 μήνες ότι ένας μήνας καλού πληθωρισμού δεν αποδεικνύει τίποτε, όμως βλέπουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι η αναφορά αυτή είναι καλή», σχολίασε ο ‘Ιαν Σέφερντσον, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics. Ωστόσο, «ο πυρετός δείχνει να πέφτει για τις ενοικιάσεις των κατοικιών, λίγους μήνες νωρίτερα απ΄ό,τι περιμέναμε», υπογράμμισε.

Σημειώνεται, ότι η κατοικία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο στον πληθωρισμό, και αυτό ισχύει τόσο στην ενοικίαση όσο και στην αγορά. Οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς ενισχύονταν από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και από το γεγονός ότι η τηλεργασία έδωσε σε πολλούς τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή: newsbeast.gr