«Τώρα είναι η ευκαιρία να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να θέσουμε τις βάσεις για ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Και προφανώς σημαντικό κομμάτι αυτού του σχεδιασμού πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων» επεσήμανε το πρωί της Δευτέρας (14/11) ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης από το βήμα της εκδήλωσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

«Δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να παρασυρθούμε σε προχειρότητες» εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το Airbnb, η βραχυχρόνια μίσθωση, η οικονομία διαμερισμού μπορεί να είναι ευλογία και μπορεί να είναι και κατάρα» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων. Προς επίρρωση τούτου, εξήγησε ότι είναι ευλογία διότι, ειδικά σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν αλλά και τώρα, έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα, αλλά και κατάρα διότι οδηγεί, σε αυξήσεις ενοικίων κλπ. «Και βεβαίως δημιουργεί και ζητήματα στην κοινωνική συνοχή της πόλης», υποστήριξε.

https://www.newsbeast.gr/tag/kwstas-mpakogiannis

Εστιάζοντας στο πού πρέπει να κινηθεί το νομοθετικό πλαίσιο υπογράμμισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο πολιτικά να ”σπρώξουμε” το ζήτημα στην κυβέρνηση, στην εκάστοτε κυβέρνηση, όμως δεν είναι σύμπτωση και δεν είναι τυχαίο ότι στις πιο πολλές πόλεις παγκοσμίως την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει ο δήμος», εξήγησε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Το θέμα το βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να εξεταστεί γειτονιά-γειτονιά»

Επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι το θέμα το βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να εξεταστεί γειτονιά-γειτονιά. «Υπάρχουν γειτονιές οι οποίες έχουν ξεπεράσει το όριο του κορεσμού όπως υπάρχουν και οι γειτονιές που θα καλωσόριζαν περισσότερο την οικονομία του διαμερισμού» σημείωσε.

«Με αυτή τη λογική μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, προφανώς αυτή θα είναι μια δυναμική διαδικασία, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι σταθερό ή παγιωμένο, προφανώς κανείς δε θέλει να θίξει κεκτημένα δικαιώματα, προφανώς θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το σχέδιο θα πρέπει να προκύψει από διαβούλευση αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε άμεσα» συμπλήρωσε.

«Η Αθήνα πρέπει να κρατήσει τον χαρακτήρα της»

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι η Αθήνα πρέπει να κρατήσει τον χαρακτήρα της. Θα πρέπει να αλλάξει χωρίς να χάσει τη ψυχή της, πρόσθεσε. «Η τουριστικοποίηση της πόλης, η άκρατη τουριστικοποίηση της πόλης, η μετατροπή της σε μία αρχαιοελληνική Disneyland ή μία νεοκλασική Disneyland κινδυνεύει να δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και όχι μόνο στο μόνιμο κάτοικο αλλά και στον ίδιο τον επισκέπτη. Αυτό είναι λοιπόν το πολύ μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας», ανάφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Πηγή: newsbeast.gr