Ο Μπένι Γκαντς μίλησε σε τελετή αποφοίτησης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ και ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα πως σε 2-3 έτη ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Σε 2-3 χρόνια μπορεί να σχίζετε τους αιθέρες προς ανατολάς, συμμετέχοντας σε μια επίθεση κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν», είπε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας.

Οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Ισραήλ για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην περίπτωση που θεωρήσει αδιέξοδο τον διάλογο της Δύσης με την Τεχεράνη, χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία περίπου. Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε ιρανικούς στόχους που είναι μακρινοί, διασκορπισμένοι και αμυντικά θωρακισμένοι.

Το Ισραήλ ακολουθεί πιστά το δόγμα της στρατηγικής ασάφειας, χωρίς να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ειδικοί το θεωρούν βέβαιο, εκτιμώντας πως απέκτησε την πρώτη πυρηνική βόμβα από τα τέλη του 1966.

Σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την επιδίωξη του πυρηνικού αφοπλισμού.

Πηγή: newsbeast.gr