Ο Άντονι Μπλίνκεν σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Ρωσία έχει πληρώσει «τεράστιο τίμημα» σε έμψυχο και άψυχο υλικό στο πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι «ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία είναι τεράστιος και, δυστυχώς, ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν ανέφερε ότι θα στείλει ακόμη περισσότερους: αυτό είναι ένα τεράστιο τίμημα για τη Ρωσία».

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προέτρεψε τους Συμμάχους να εφοδιάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με χειμωνιάτικο εξοπλισμό, όπως ρούχα, σκηνές και γεννήτριες, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να συνεχίσουν να μάχονται όταν θα ψυχράνει ο καιρός. Τον χειμώνα, η μέση θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πέφτει κάτω από το μηδέν. Δεν είναι ασυνήθιστο ο υδράργυρος να πέσει ακόμη και στους -15 βαθμούς Κελσίου.

«Ο χειμώνας έρχεται, θα είναι σκληρός και επομένως χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε (τους Ουκρανούς) με όπλα και πυρομαχικά αλλά και με χειμωνιάτικες στολές, σκηνές, γεννήτριες και όλον τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τον χειμώνα», είπε στους δημοσιογράφους.

Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ
Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ στη κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης τους συμμάχους να εντείνουν την αμυντική παραγωγή τους και να κάνουν απογραφή των αποθεμάτων τους, ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο. «Είμαστε σε στενή επαφή με την αμυντική βιομηχανία, με τις πρωτεύουσες (…) για να εξασφαλίσουμε ότι εντείνουμε την παραγωγή, ότι αναπληρώνουμε τα αποθέματά μας. Αυτό γίνεται και για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά, τις δυνατότητες για να αποτρέψουμε (επιθετικές ενέργειες) και να αμυνθούμε», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως με βάση τα πλάνα που μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, τεθωρακισμένα οχήματα και κανόνια έχουν σταλεί στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κατοχικών αρχών, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ότι «σκληρές μάχες» διεξάγονται γύρω από την πόλη Μπαλάκλια, την οποία το Κίεβο λέει ότι ανακατέλαβε.

Πηγή: newsbeast.gr